Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bízhatunk az alacsonyabb olaj- és üzemanyagárban

Bízhatunk az alacsonyabb olaj- és üzemanyagárban

A Napi Gazdaság szerint amennyiben a forint nem gyengül számottevő mértékben, akkor az év végén már olcsóbban tankolhatunk. Szakértők szerint ugyanis az idén 105 dollárra csökken a Brent típusú olaj ára, valamint a belépő finomítói kapacitásoknak köszönhetően az irányadó üzemanyagárak is esnek, márpedig ezek vannak a legnagyobb hatással a hazai benzinárakra.

Idén a szakértői becslések szerint mintegy 900 ezer hordóval nőhet a napi olajfelhasználás a világban, ami így 90,7 millió hordó lehet. Ugyanakkor a kínálati oldal ennél nagyobb ütemben bővülhet, ami azt jelenti, hogy fundamentális alapon az olaj árának csökkennie kell, még az idei szintekről is − mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A nagyobb termelés főleg Irakból, Oroszországból és off-shore termelőktől jöhet − véli a szakértő, aki szerint azonban komolyabb kilengések is lehetnek, ami növelheti az olajár volatilitását is az idén.

Egy arab tavaszhoz hasonló háborús helyzet nagyban befolyásolhatja a kínálati oldalt, de egy izraeli−iráni konfliktus is komoly hatással lehet a kitermelés mennyiségére, így az olaj árára is − véli Hont András, a Solar Capital üzletkötője. Hugo Chávez venezuelai elnök halálát viszont, úgy látszik, előre beárazták a piacok, mert nem volt érdemi reakció a hírre, annak ellenére, hogy az ország fontos olajforrása az Egyesült Államoknak. Egy iráni konfliktus azonban ennél sokkal nagyobb gondot okozhat, hiszen egyrészt Iránnak az olajkitermelése is nagyobb, ráadásul a kereskedelmi útvonalak lezárásával is okozhat fennakadásokat. Egyelőre azonban ezek csak a fenyegetés szintjén vannak jelen, és remélhetően nem is lesz valós tényező − teszi hozzá a Solar szakértője. Mindezek alapján Hont is úgy gondolja, hogy az olaj ára inkább csökkenhet és a WTI jegyzése a jelenlegi szinteknél alacsonyabb is lehet az elkövetkező hónapokban.

Az olaj árára viszont még egy fontos tényező hathat, mégpedig az, hogy miként alakul a gazdasági növekedés a világban. Európa várhatóan visszaesik, így ez jelentős keresleti csökkenést jelent majd, ezt azonban részben ellensúlyozza a távol-keleti országok növekedése. A nagyobb áresésnek azonban az is akadálya lehet, hogy a kitermelést már csak olyan területek bevonásával lehet növelni, amelyeken az olaj felhozatala sokkal drágább, mint korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során