Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. December 20. 07:58, kedd | Külföld
Forrás: mti

Berlini merénylet - hárman jelezték a magyar nagykövetségen, hogy nem találják rokonukat

Berlini merénylet - hárman jelezték a magyar nagykövetségen, hogy nem találják rokonukat

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat - mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán kedden reggel.

Hozzátette, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teheraautó a tömegbe hajtott - tette hozzá.

Menczer Tamás hangsúlyozta, a berlini eset is azt bizonyítja, hogy a biztonságot kell az első helyre helyezni, ahogyan azt a magyar kormány már jó ideje mondja.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy aki külföldre utazna, tájékozódjon előtte a konzuli szolgálat honlapján, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, ahol minden országra lebontva pontos és hasznos tanácsokat találhatnak az érdeklődők, az utazási tanácsokat folyamatosan frissítik. Arra kérte a külföldre utazókat, hogy regisztráljanak a konzuli védelemért. "A tegnapi eset is azt mutatja, hogy ez a regisztráció európai ország esetében is fontos lehet" - mondta Menczer Tamás.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, 48-an megsérültek, többen súlyosan. Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárta ki, hogy merénylet történt, de a hatóságok egyelőre nem minősítették hivatalosan az esetet. A sofőr megpróbált elmenekülni, de elfogták. A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy a teherautót egy lengyelországi építkezésről lopták el. A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -