Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Május 29. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Becsó Zsolt: a kormány nem hagyta magára Salgótarjánt

Becsó Zsolt: a kormány nem hagyta magára Salgótarjánt

Salgótarján fideszes országgyűlési képviselője visszautasítja azokat a megközelítéseket, amelyek azt próbálták megjeleníteni a választások óta eltelt hónapokban, hogy

a kormányzat magára hagyta a várost és ő nem adott meg minden segítséget a nógrádi megyeszékhelynek.

Becsó Zsolt erről csütörtökön, a Dóra Ottó MSZP-s polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt. A szocialista városvezető azért hívta meg az országgyűlési képviselőt a sajtótájékoztatóra, hogy a támogatását kérje az önkormányzat által szerdán beadott pályázathoz, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű (önhiki) településeket segítő támogatás elnyeréséhez.

Ennek előzménye, hogy 2014-ben a korábbi, fideszes városvezetés 600 millió forintot igényelt működőképessége megőrzésére, és bár a Belügyminisztérium és az államkincstár szakmai paraméterek alapján jogosnak tartotta az igényt, a választások után a város mindössze 60 millió 39 ezer forintot kapott.

Mint Dóra Ottó ismertette, Salgótarján önkormányzata 563 millió 597 ezer forintra adott be pályázatot a város működési nehézségeinek enyhítésére, ebben a legnagyobb tétel a településüzemeltetési feladatok ellátása.

Hozzátette: a pályázatot kétszer lehet beadni egy évben, ez a város első kísérlete, és azért adták be ilyen korán, mert "jó időben szeretnék látni, hogy van-e politikai típusú ellenérzés a várossal szemben".

Mivel a pályázatot csütörtökön vette át a polgármestertől, Becsó Zsolt azt mondta, erről nem tud nyilatkozni.

A képviselő közös feladatnak, közös felelősségnek nevezte a térség és benne Salgótarján fejlődését. Mint mondta, bízik benne, hogy a belügyminiszter a megyei jogú város számára elfogadható javaslatot fogalmaz meg, és biztosított lesz a működés, ő a támogatást javasolja.

Becsó Zsolt hangsúlyozta, hogy sem a kormány, sem ő nem hagyta magára Salgótarjánt, és sorra vette a támogatásokat tavaly áprilistól. Ezek között említette a 60 millió forintos önhiki és a 27 millió forintos vis maior támogatást, az Új Széchenyi Terv keretében közel 1,4 milliárd forintot 208 salgótarjáni pályázatra.

Kitért arra is, hogy a kormány döntött a 21-es főút további fejlesztéséről, illetve hogy jól halad a főiskola előkészítése, de arról is szólt, hogy a kormány döntése értelmében Salgótarján 9,2 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre a hétéves uniós ciklusban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.