Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bátrabbá váltak a hitelfelvevők

Bátrabbá váltak a hitelfelvevők

Nem alakult rosszul az idei első félév a lakossági hitelezési piacon: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a pénzügyi szolgáltatók összesen több mint 192 milliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartási szektornak az első hat hónapban, amely 31,1 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél - írja a Világgazdaság.

Az egyes hiteltípusok adatait vizsgálva ugyanakkor jól látszik, hogy a kép egyáltalán nem egységes: a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél jól látható megugrás történt tavalyhoz képest, míg a többi hiteltípusnál kis mértékű bővülés mutatkozott. A gépjárműhitelek jelentik viszont az egyetlen kivételt, hiszen ott még tavalyhoz képest is bő 6 százalékos csökkenést mutatott ki az MNB: ez ugyanakkor a jelenlegi piaci helyzetben egyáltalán nem tekinthető meglepőnek, mint ahogy a hat hónap alatt kihelyezett nagyjából 9 milliárd forint sem.

Az adatokból az is látszik, hogy nemcsak a növekedés üteme alapján, hanem a kihelyezett mennyiség szerint is a lakáshitelek és a személyi kölcsönök vannak nyerő pozícióban: előbbiekből majdnem százmilliárdot sikerült kihelyezni a június végéig tartó időszakban, utóbbiakból pedig majdnem pontosan 55 milliárdot. A szabad felhasználású jelzáloghitelekből viszont alig 17,3 milliárd forintnyit igényeltek sikeresen a háztartások, és áruhitelekből is nem egészen 13 milliárd forintnyi fogyott.

Az élénkülésnek több oka is van: az egyik, hogy az elmúlt időszakban növekedni kezdett a fogyasztói bizalom Magyarországon, vagyis, ha nem is drámai mértékben, de növekszik azoknak az aránya, akik pénzügyi helyzetük javulására számítanak a következő időszakban. Jelentős élénkítő hatása lehet a az eddig felhalmozódott halasztott keresletnek is: a lakosság az elmúlt években számos, időszerűnek tűnő beruházást halasztott el, amit a gazdasági környezet javulásával igyekszik legalább részben pótolni. (Ez leginkább pont a lakáshiteleknél, és a személyi kölcsönöknél lehet igaz.) Emellett nyilvánvalóan élénkítő hatása lehet annak is, hogy a jegybanki kamatvágások nyomán csökkenni kezdtek egyes lakossági hiteltermékek kamatai.

Az állományi adatokon persze még nem lehet látni a nyomát a növekvő kihelyezéseknek. A jegybank statisztikái szerint a júniusig tartó egy év alatt – a folyószámlahiteleket nem figyelembe véve – minden lakossági hiteltípus állománya csökkent valamekkora mértékben. A legkisebb mértékű – 2,1 százalékos – visszaesés a lakáshiteleknél mutatkozott, de viszonylag kicsi, 3,2 százalékos a lemorzsolódás a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is. Több mint tíz százalékos állományvesztést mutatott ki ugyanakkor az MNB a személyi kölcsönöknél és az áruhiteleknél, a gépjárműhitelek mennyisége pedig – a szinte leállt új kihelyezések miatt – kevesebb mint négyötödére olvadt. A trend megfordulására pedig vélhetően még éveket kell várni, részben a kinn lévő portfólió minőségi összetétele miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.