Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Április 21. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: radiofocus.hu

Bátonyterenyén újra elutasították a népszavazás kiírását

Bátonyterenyén újra elutasították a népszavazás kiírását

Egyelőre nem kezdődhet népszavazás arról, hogy akarnak-e börtönt Bátonyterenyén az ott élők, mert a helyi választási bizottság másodszor is megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

A város honlapján közzétett határozat kimondja: a benyújtott aláírásgyűjtő ív formai szempontból megfelel a jogszabályi előírásoknak, a feltenni kívánt kérdés - "Akar-e Ön Bátonyterenyén büntetés-végrehajtási intézetet?" - viszont nem felel meg az egyértelműség követelményének. Az indoklás szerint a kérdésre lehet ugyan igennel vagy nemmel felelni, de egy "negatív választói akaratot kifejező helyi népszavazás esetén a képviselő-testület nem kerül abba a helyzetbe, hogy eldöntse, megépüljön-e vagy sem Bátonyterenyén a büntetés-végrehajtási intézet". A börtönt ugyanis nem az önkormányzat akarja megépíteni, hanem a magyar állam, így a döntés nem a képviselő-testület hatásköre - teszik hozzá.

Bátonyterenye önkormányzata március 27-én döntött úgy, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére a Belügyminisztérium felhívására. Az önkormányzati határozat ugyanakkor kimondja: ha a helyi népszavazás eredményeként a lakosság nemtetszését nyilvánítja ki, a képviselő-testületnek vissza kell vonnia határozatát. A minisztérium pályázatára március 31-éig lehetett jelentkezni, a döntés kilencven napon belül várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.