Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Január 12. 10:30, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Bányarehabilitáció Eresztvénynél

Bányarehabilitáció Eresztvénynél

A különleges földtani értékek, valamint a madárvilág megóvása érdekében elvégezte a salgótarján-eresztvényi Nagy-Bánya rehabilitációját a Bükki Nemzeti Park (BNP).

A 40 millió forint értékű projekt költségeit teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából finanszírozták. A bányafalon a fokozottan védett uhuk számára fészkelési lehetőséget is kialakítottak, illetve a különleges földtani értékek, a bazalt-, bazalttufa-képződmények bemutatására tanösvényt és kiállítópontot hoztak létre.
Mint elmondta, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén található bánya állapota az elmúlt évtizedekben rendkívül leromlott. A kőfejtés befejezését követően a bánya falairól nagy mennyiségű kőzet omlott le, a bányaudvar egyes részein tájidegen növényzet jelent meg. Ezek a folyamatok a földtani értékek állapotát jelentősen lerontották.
Ugyanakkor a korábbi bányavállalkozó az egykori bányászati létesítmények romjain, betonalapjain kívül jelentős mennyiségű építési törmeléket is hátrahagyott. Az évek folyamán ezek mellett kis mennyiségű lakossági hulladék is felhalmozódott.
A rehabilitáció során az épületmaradványokat, betonalapokat, építési törmeléket valamint a kommunális hulladékot egyaránt eltávolították. Megszüntették a meglazult kövek okozta állandó balesetveszélyt, és biztonsági védőkorlát, védőtöltés épült a bányafalak teljes hosszában.

Fotó: Kovács Bodor Sándor

Címkék: Eresztvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.