Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 14. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Balassagyarmat visszakéri a megyei múzeumi székhelyet

Balassagyarmat visszakéri a megyei múzeumi székhelyet

Balassagyarmat visszakéri Salgótarjántól a megyei múzeumi székhelyet, és azt szeretnék elérni, hogy ez jelenjen meg a kulturális szaktörvény módosításában is.

Ehhez országgyűlési képviselőjük közreműködését is kérik, a szaktárcához pedig eljuttatják a megfelelő anyagokat - közölték a város vezetői.
Medvácz Lajos polgármester és Csach Gábor alpolgármester elmondta, hogy a balassagyarmati Palóc Múzeumot 1970-ben politikai alapon fosztották meg a megyei múzeumi címtől. A gyarmatiak az utóbbi 22 évben, a rendszerváltás óta folyamatosan próbálták visszaállítani az eredeti helyzetet.
A kezdeményezésnek most a megyei múzeumi rendszert érintő változások adtak ismét lökést. A városvezetők attól tartanak, hogy a kulturális szaktörvény tervezett módosítását követően a kormány megyénként csak egy megyei múzeumot támogatna. Ez pedig Nógrád megye esetében a Salgótarjánban működő Nógrádi Történeti Múzeum lenne.
Érveik között elmondták, hogy a megye ezeréves történelmi kötődései, kulturális örökségének, polgári hagyományainak többsége Balassagyarmaton és környékén találhatók. A Palóc Múzeum a megyei múzeumi intézmények természetes történelmi és földrajzi központja, maga az épület pedig költségeiben az egyik legtakarékosabb.
Az önkormányzat vezetői szerint az elmúlt 20 évben a salgótarjáni megyei múzeum produkálta a legalacsonyabb szakmai nívót és fizető látogatószámot, miközben az elmúlt 40 évben irreálisan a legmagasabb támogatást és fejlesztést kapta a megyében.
Felidézték, hogy Balassagyarmaton 121 éve hozták létre az akkori megyei múzeumot, amely 79 évig működött e minőségében, majd gyűjteményét 1970-ben szétosztották Szécsény, Pásztó és Salgótarján létrehozott múzeumai között, és az utóbbit avatták megyei múzeummá.
Mint a városvezetők kifejtették, a szécsényi régészeti szakág visszaintegrálásával, a város képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményének bevonásával a néprajzi, történeti és irodalmi muzeológiát működtető Balassagyarmaton ismét létrejöhetne az új jogszabálynak is megfelelő megyei múzeum.
Balassagyarmat vállalja a felmerülő költöztetési költségek és többlet helyiségigény biztosítását - hangsúlyozták a város vezetői.

Fotó: museum.hu

Címkék: Palóc Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.

2024. Április 25. 08:00, csütörtök | Helyi

Csak futó zápor szakíthatja meg a napsütést.

Felszakadozik a felhőzet, reggel már csak néhol eshet. Napközben a sok napsütés mellett gomolyosodni kezd az ég, és elszórtan főként a Dunántúlon.

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit