Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Április 01. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Balassagyarmat is ajánl fel börtön építésére területet

Balassagyarmat is ajánl fel börtön építésére területet

Balassagyarmat önkormányzata - több más városhoz hasonlóan - börtön építésére alkalmas területet ajánl fel a Belügyminisztérium felhívására.

A nyugat-nógrádi város a túlzsúfolt fegyház és börtönt váltaná ki a beruházással - tájékoztatta az MTI-t az alpolgármester. Csach Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: a pályázat beadásáról szóló javaslatot egyhangúlag támogatta a képviselő-testület; Balassagyarmaton minden politikai szervezet és a lakosság is támogatja a börtönépítést.
Hozzátette: a városvezetés, politikai irányultságtól függetlenül, 2002 óta foglalkozik azzal, hogy a 170 éve működő fegyház és börtönt a város szélére helyezzék át, ezért egy ezerfős intézet és a hozzá tartozó cipőgyár építésére alkalmas területet tartottak fenn a város déli részén. Ezt a területet már 2013-ban is felajánlották a kormánynak, de a javaslatot akkor elutasították.
A balassagyarmatiak tíz pontban foglalták össze azokat az érveket, amelyek "egyértelművé teszik egy új börtön Balassagyarmaton való megépítését". Ezek között van, hogy a novemberi alkotmánybírósági döntés értelmében a jelenlegi 500-550 fős fogvatartotti létszámot 320-ra kell csökkenteni, így, amennyiben nem épül új börtön, az súlyos hatással lenne a nyereséges "börtöncég", az Ipoly Cipőgyár Kft. működésére is.
Hangot adnak annak is, hogy Balassagyarmaton a legolcsóbb egy új börtön működtetése: a városban működik törvényszék és a megyei főügyészség is. Emellett nem kell külön menedzsmentet, konyhát, kiszolgáló tevékenységeket finanszírozni, mert erre minimális bővítéssel képes a jelenlegi szervezet.
Hangsúlyozzák azt is: a jelenlegi börtönépület uniós normáknak megfeleltetése 3-4 milliárdos költséget jelent, ezért mindenképpen olcsóbb a kapacitás kiváltása a most felépítendő 500 fős új börtön bővítésével.
Nógrád megyéből Bátonyterenye is jelentkezett a pályázatra.
Terület felajánlásáról döntött e célra korábban a Tolna megyei Dombóvár és Bátaszék önkormányzata, valamint Szolnok és Békéscsaba közgyűlése is.
A minisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A börtönöket 2017-ben kezdik el építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

Címkék: Balassagyarmat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 13:00, szerda | Helyi

Őrizetben a bolti tolvaj!

Válogatás nélkül lopott el különféle árucikkeket üzletekből az a salgótarjáni nő, akit a rendőrök őrizetbe vettek.

2024. Május 08. 12:00, szerda | Helyi

Magyar-Szlovák határmegbízotti értekezlet Nógrád vármegyében

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője fogadta JUDr. Jozef Levčik ezredest, a Szlovák Köztársaság Besztercebánya Kerületi Határmegbízottját, valamint Ing. Peter Csejtey ezredest a

2024. Május 08. 08:50, szerda | Helyi

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti - közölte az Útinform.

2024. Május 08. 08:00, szerda | Helyi

Felszakadozik a felhőzet.

Kezdetben többfelé lehet eső, zápor, délen zivatarok is kialakulhatnak, majd a nap második felében egyre kisebb területre korlátozódik a csapadék.