Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2012. Október 30. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Baktériumkoktél győzheti le a bélfertőzést

Baktériumkoktél győzheti le a bélfertőzést

Egy rivális 'jó' baktérium koktéllal legyőzhető a Clostridium difficile nevű bélfertőzés - mutatták be egereken végzett vizsgálatuk során a kutatók. A kutatás eredményeiről aBBCszámol be.

A Clostridium difficile nevű baktérium ellepi a bélt, ami végzetes lehet és antibiotikumos kezelése is nehézkes. A brit kutatócsapat ezúttal egy hat baktériumtörzsből álló kombináció semlegesítheti a fertőzést.

A Clostridium difficile baktérium több száz más baktériummal együtt megtalálható az emberi bélrendszerben, egymás ellen harcolva a helyért és az élelmiszerért. Bár erős antibiotikum kúra képes megölni a fertőző baktériumot, ennek nehézsége, hogy a C. difficile ugyanakkor uralja a bélt és tömegekben termel toxinokat. Ezért súlyos hasmenést, s akár halált is okozhat. A betegség azonban újból-és újból visszatérhet.

A kezelések között ismert a bélsár-transzplantáció is, ami mintegy 90 százalékban pozitív eredményeket mutat.

Legújabb kísérletükben a kutatók különböző baktériumok keverékét fejlesztették ki és nézték meg egereken, azok mennyire hatékonyak a C. difficile baktérium fertőzése ellen. A hat 'jó' baktériumból készült koktél mind a húsz fertőzött egérben elpusztította a veszélyes baktériumot - számoltak be az eredményekről a kutatók.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).