Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Az uborkaszezon meglepetése lehet a devizaadósok mentőcsomagja

Az uborkaszezon meglepetése lehet a devizaadósok mentőcsomagja

A nyári uborkaszezon meglepetése a devizaadósok mentőcsomagja lehet. A kormány intenzív tárgyalásokat folytat a Bankszövetséggel, de úgy tűnik, hogy elég távol vannak az álláspontok, hiszen a kabinet várhatóan a bankoktól vár nagyobb teherviselést, míg a szektor a veszteséges működésére hivatkozva egyelőre visszautasítja ezt.

Az MNB is részese lehet a 'bulinak', mivel felmerült, hogy a jegybank 34 milliárd eurós devizatartalékából kerülne sor a devizahitelek forintosítására. Ez a forgatókönyv akár forintgyengüléshez is vezethet, ami az államadósság elleni harcban komoly öngól lenne. Az IMF-hitel idő előtti visszafizetése következtében azonban lehet tere egy ilyen programnak, de csak ésszerű keretek között. Egyes becslések szerint 13 milliárd euró lehet a felső határa az átváltásnak.Bármilyen döntés is szülessen, nem árt igyekeznie a Bankszövetségnek az egyezséggel, mert ha nem születik megállapodás szeptember 30-ig, akkor a kormány várhatóan egyoldalúan dönt a kérdésben - mondják az Equilor elemzői.

Obama a Fedhetetlen
Amerikában a Fed-elnökének közelgő választása mozgatja meg a piacokat. Barack Obama nem volt megelégedve a jelöltek névsorával, így a Fed korábbi alelnöke, Donald Kohn neve is bekerült az urnába Janet Yellen és Lawrence Summers cetlije mellé.A szenátus több tagja Yellen mellett áll, azonban a mostani macska-egér játék az eddig feddhetetlennek hitt Obama állásfoglalását tükrözi. Az elnök ugyanis olyan vezetőt szeretne, aki egyszerre figyel a foglalkoztatás és az árstabilitás alakulására, ezzel pedig burkoltan Summers mellé tette le a voksát.

Napszúrást kaphat az ausztrál dollár
A kedd hajnali ausztrál export-import adatok után reggel 6:30-kor a jegybankárok 25 bázispontot vághatnak a jelenleg 2,75 százalékon állomásozó rekord alacsony irányadó rátából. A swap-piacon 91 százalékos valószínűséggel mernek fogadni erre a lépésre. Egyes szereplők szerint ezzel az idei évre befejeződhet a kamatvágási ciklus, ami után erősödésnek indulhat az ausztrál dollár – mi is erre szavaznánk, ha az ülésre beengednének.

A 'sötét oldal” szerint azonban a jegybank állásfoglalása egyértelmű lesz és az év második felére további csökkentést hirdethet meg.A monetáris politika pályájának megrajzolása most még inkább felértékelődik, hiszen szeptember 7-én választásokat tartanak a kenguruk földjén. A politikában pedig mindent szabad, ami nem tilos; ezért ha pozíciót nyitunk, akkor számítsunk arra, hogy nagy volatilitás lehet az általunk választott devizapárban – legyen az az AUD/USD vagy éppen az EUR/USD kurzusa.

Angolosan távozott
A brit jegybankárok angolosan távoztak a legutóbbi kamatdöntés alkalmával, hiszen az inflációs folyamatok miatt újfent nem emelték meg a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program összegét – no meg persze az új elnök sem híve ennek a módinak.Szerdán 11:30-kor változhat a helyzet, amikor a Bank of England inflációs várakozásait publikálják. Közvetlenül nem kapcsolódik ide, de érdekes lehet az EKB havi jelentése, amiben a régió reálgazdasági kilátásait ismerteti. Ha a brit GDP-prognózist rontanák, akkor elindulhatna a spekuláció a pénzpumpa növelésével kapcsolatban.

Ez nekem kínai - de az is lehet, hogy japán
Csütörtök hajnalban Kínára figyelünk a makroadatok miatt. Export-import egyenlegéről és az új hitelek állományáról tudhatunk meg információt. Azonban itt még nem engedhetjük el a gyerek kezét, mivel péntek hajnalban érkezik az inflációs mutató mellett a kiskereskedelmi eladások és az ipari termelés értéke is.Ezek elég sokat nyomnak a latba mind a részvény-, mind az árupiacon, a múlt heti PMI adatok körüli kettőség miatt.

A japán kamatdöntés körüli rajongásunk nem az irányadó ráta szintjének szól, hanem a közlemény megjelenésének; aminek időpontja egyelőre nem ismert. Jól tudják a fiúk borzolni az idegeket, de mi csak azért is megpróbáljuk időben elcsípni a deflációs vagy éppen inflációs folyamatokra tett utalásokat, ami az USD/JPY árfolyamában mutathatja meg a helyes irányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;