Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 16. 15:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az MSZP feljelentést tett a nyugdíjvagyonnal kapcsolatban

Az MSZP feljelentést tett a nyugdíjvagyonnal kapcsolatban

Az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese feljelentést tett a magánnyugdíjvagyonnal kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) hétfőn.

Harangozó Tamás a BRFK székháza előtt újságíróknak elmondta: különösen nagy, illetve azt meghaladó vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés bűncselekményének gyanúja miatt tett feljelentést.
Hozzátette: a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tavalyi beszámolója szerint a vagyonkezelés során az értékesített részvények és más értékpapírok eladásakor 18,4 milliárd forintnyi vagyoni hátrány érte az alapot, és azon keresztül minden magyar állampolgárt.
Mint mondta, a beszámolóból kiderül, hogy 607,6 milliárd forintnyi értékpapírt értékesítettek, és ebből 589,2 milliárd forintnyi bevétel keletkezett. A különbség szerinte abból adódhat, ha nem túl körültekintően, hanyagul vagy akár szándékosan árfolyamon alul értékesítették a vagyonelemeket.
A képviselő beszámolt arról is, hogy a pénzeszközök átutalása a költségvetésbe és a nyugdíjalaphoz több részletben történt, az utolsót 2011. december 23-án utalta át az adósságkezelő. December 30-án a nyugdíjalap ebből több mint 70 milliárd forintot túlfizetés címén visszautalt az adósságcsökkentőnek, vagyis ezen pénzeszközökre nem volt szükség a törvény végrehajtásához. Szerinte emiatt még inkább gyanút vet föl, miért akkor értékesítették az értékpapírokat, amikor még a névérték szerinti árat sem kapták meg értük.
Hangsúlyozta, az adósságkezelő alap létrehozásáról szóló törvény kimondja, hogy az alapkezelő elsődleges feladata a vagyon megvédése, megőrzése, gyarapítása. Az MSZP ezért arra vár választ a rendőrségtől, kik hozták meg az értékpapírok értékesítéséről szóló döntést, és ennek előkészítése során létezett-e olyan dokumentum, amiből előrevetíthető volt a vagyonvesztés.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az elvesztett összeg mintegy nyolcszorosa annak, amit idén a kormány kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére fordít.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott