Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 20. 12:25, szerda | Helyi
Forrás: BÁLINT LILLA/divany/web/zsuffa csaba

Johnny Weissmuller - AZ IGAZI TARZAN - KEREKESSZÉKBE KÉNYSZERÜLVE, ELSZEGÉNYEDVE HALT MEG

Johnny Weissmuller - AZ IGAZI TARZAN - KEREKESSZÉKBE KÉNYSZERÜLVE, ELSZEGÉNYEDVE HALT MEG

Az erdélyi származású Johnny Weissmuller sikert sikerre halmozott úszóbajnokként és filmszínészként is. Ötször nősült, imádták a nők, de bánsági sváb gyökereit még gyermekei előtt is titokban tartotta.

1905-ben a New Yorkba tartó SS Rotterdam nevű óceánjáró fedélzetén egy fiatal bánsági sváb pár utazott.

A Szabadfaluról származó 29 éves férfi, Peter Weissmuller és felesége, a 24 éves Elisabeth Kersch harmadosztályú jegyet váltottak, a fedélközbe, hiszen minden vagyonuk 23 dollár és 50 cent volt.

Ezt is kemény munkával spórolták össze: a férfi napszámosként dolgozott, felesége pedig dohánygyárban vállalt munkát. Magukkal vitték hat hónapos kisfiukat, Jánost is.

A Holland–Amerikai Hajótársasághoz tartozó SS Rotterdam 1905. január 14-én indult útnak, hogy átszelje az Atlanti-óceánt, és 12 nap múlva ért Ellis Islandre.

Miután átestek a bevándorlókat érintő kötelező formaságokon, azonnal útnak indultak Pennsylvaniába. Windber városában telepedtek le. Egy évvel később a család úgy döntött, elhagyják Pennsylvaniát, és Chicagóba költöznek a nagypapához.

Johnny miatt azonban sokat aggódtak, mert a kisfiú állandóan betegeskedett: légzési nehézségekkel küszködött, és akármennyit evett, vézna maradt.

Az orvosok tanácsára a szülők úgy döntöttek, Johnnyt beíratják úszni. A Chicagóhoz közeli Fullerton Beachre járt edzésre, és hamarosan kiderült, hogy kiváló adottságai vannak az úszáshoz.

11 évesen egy évvel idősebbnek mondta magát, hogy bekerülhessen a YMCA, azaz a Fiatalok Keresztény Egyesülete csapatába. Sorra nyerte a versenyeket, emellett lovagolni tanult, de a futás és a magasugrás is remekül ment neki.

Johnny vízimentőnek állt a Michigan-tavon, hogy besegítsen a családi költségekbe. Bachrach mester biztatására hamarosan komolyabban versenyezni kezdett, és kivétel nélkül minden versenyt megnyert, mi több, világrekordot döntött: ő lett az első, aki a 100 méteres gyorsúszást egy perc alatt teljesítette. 1922-ben 58,8 másodperc alatt sikerült megtennie a távot, egy évvel később már ő tartotta a világ legtöbb úszási rekordját.

Johnny Weissmuller 1924-ben - Bettmann / Getty Images Hungary

Megnyílt számára az út az 1924-es párizsi olimpiára, ahol három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak is. Négy évvel később, az 1928-as amszterdami olimpián további két aranyérmet szerzett.

Számtalan világrekordot állított fel, s a jóképű, jó kiállású, 190 cm magas, 95 kilós izomkolosszus egyre népszerűbb lett. Modellkedni kezdett, a BVD nevű, fehérneműket forgalmazó vállalat fürdőruháit népszerűsítette.

Johnny Weissmullerre Hollywood is felfigyelt:

1929-ben kapta első filmszerepét, a Glorifying the American Girl című filmben. Ádám szerepében jelent meg, mindössze egy fügefalevéllel fedve nemesebb testrészeit, és könnyedén a vállára kapta színésznő partnerét, az Évát játszó Mary Eatont.

Tarzan elefántháton - Silver Screen Collection / Getty Images Hungary

1930 elején a készülő Tarzan-film forgatókönyvírója, Cyril Hume a Hollywood Athletic Clubban látta meg a medencében úszkáló Weissmullert, s ettől kezdve csak őt tudta elképzelni a film főszerepére.

Szinte egyik napról a másikra vált Hollywood első számú férfi szívtiprójává, olyan címmel jelentek meg róla cikkek, mint „Ő a világ tökéletes férfija”, s (szinte) minden méretét közölték a lapok, mellkasa körfogatától kezdve a csípőbőségén át bokájáig.

Feleségét, Jane-t az angol származású Maureen O´Sullivan alakította, s a csinos, törékeny színésznő éppúgy hozzájárult a filmek népszerűségéhez, mint Weissmuller kisportolt alakja és híressé vált üvöltése, aminek eredetéről több legenda is kering.

A Tarzan-üvöltés eredete

EGYESEK SZERINT EGY KUTYA MORGÁSÁNAK, EGY SZOPRÁN TRILLÁNAK, EGY HEGEDŰ G HÚRJÁNAK ÉS EGY HIÉNA ÜVÖLTÉSÉNEK KEVERÉKÉBŐL HOZTÁK LÉTRE, MÁSOK SZERINT EGY OSZTRÁK JÓDLIZÓ HANGJÁT KÖLCSÖNÖZTÉK WEISSMULLERNEK, SŐT, EGY OPERAÉNEKES, BIZONYOS LLOYD THOMAS LEECH IS AZT VALLOTTA, HOGY AZ Ő HANGJA A TARZAN-ÜVÖLTÉS.

Johnny Weissmuller azonban ragaszkodott hozzá, hogy ő hozta létre a sajátos hangot, aminek egyetlen trükkje, hogy visszafelé játszották le.

Orrszarvúkon és elefántokon lovagolt
Johnny Weissmuller ritkán kérte kaszkadőr segítségét – igaz, ez a harmincas években még nem is volt olyan elterjedt, mint manapság. Orrszarvúkon és elefántokon lovagolt, fára mászott, úszott és búvárkodott. A csimpánzokkal is remekül megtalálta a hangot, annak ellenére, hogy állítólag nagyon nehéz velük együtt dolgozni.

Johnny Weissmuller egész életében sportolónak tartotta magát, nem színésznek. Filmes karrierje után az üzleti életben próbálkozott, jóval szerényebb sikerrel, mint sportolói és színészkarrierjében.

Létrehozta a Johnny Weissmuller's American Natural Foods nevű franchise hálózatot, amely vitamintablettákat, bioélelmiszert és fehérjeszeleteket forgalmazott. Pénzét menedzsere kezelte, de nem túl körültekintően, így folyamatos anyagi veszteségek érték.

A megszokott kényelmes életről azonban Weissmuller nem akart lemondani, így vagyona egyre apadt. Ekkor már jobbára csak tiszteletbeli megbízásokat kapott, szerény javadalmazással, de 1973-ban Las Vegasban egy kaszinóban is vállalt munkát: celebként üdvözölte a megjelenő pénzes vendégeket.


Weissmuller idős korában - Art Zelin / Getty Images Hungary

1974-ben egészsége megrendült: eltörte a csípőjét és mindkét lábát, és a balesetből soha nem épült fel igazán.

A mindig mosolygós, ragyogó formában lévő színész, aki hatvanévesen húsz évet minden további nélkül letagadhatott volna, egyik napról a másikra megöregedett. Az orvosi vizsgálatok során az is kiderült, hogy az úszóbajnok súlyos szívelégtelenséggel élt egész életében.

1977-ben több agyvérzésen esett át, ettől kezdve tolókocsiban élt a mexikói Acapulcóban 1984-ben bekövetkezett haláláig. Temetésén, ahogy koporsóját leeresztették, háromszor is lejátszották a legendássá vált Tarzan-üvöltést, és 21 ágyúlövéssel tisztelegtek előtte.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE
Salgótarján és környéke hírportálja. Naprakész hírek, információk.
"ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!"

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
MEGYEI HÍROLDAL:
https://www.facebook.com/infonograd
ORSZÁGOS HÍROLDAL:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
WEBOLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.