Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Március 06. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Az év közepén terjesztik a jogalkotó elé a bírói életpályamodellt

Az év közepén terjesztik a jogalkotó elé a bírói életpályamodellt

A bírói életpályamodell komplett, költségvetési kihatásokat is tartalmazó javaslatait várhatóan az év közepén terjesztik a jogalkotó elé - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese csütörtökön Balassagyarmaton.

Gyarmathy Judit a Nógrád megyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a bíróságok ítélkezésében, hatékonyságában Magyarország az uniós államok listájának első harmadában helyezkedik el, a nettó illetményeket tekintve viszont az utolsó helyen áll - az elmúlt tíz évben 42 százalékkal csökkent a bírák reálkeresete -, ezért az OBH kiemelten fontos célja 2015-ben a bírói, igazságügyi életpályamodell részleteinek kidolgozása.
Az OBH, az Országos Bírói Tanács (OBT), valamint a Magyar Bírói Egyesület is évek óta foglalkozik ezzel a kérdéssel, a három szervezet közös munkája lesz az életpályamodell, amely a bírókat és az igazságügyi alkalmazottakat is érinti, összesen 11 ezer embert. Az alapelvek között van a kiszámíthatóság, a biztonság, az esélyegyenlőség, a teljesítmény egysége, a folyamatos előmenetel lehetősége és az elkötelezettség elismerése - ismertette.
Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy Nógrádban a járásbíróságokon az ügyek 88,6 százalékát fejezték be egy éven belül 2014-ben, 2013-hoz képest pedig 33 százalékkal csökkent az egy éven túli ügyek száma. Ez a jó időszerűségi mutató az ítélkezési bírák munkáját dicséri - tette hozzá.
Az elnök hangsúlyozta, hogy az ítélkezés hatékonyságát segítik az olyan korábban bevezetett programok, mint a tanúgondozás, a bírósági közvetítés vagy a nyitott bíróság intézménye.
Elmondta azt is, hogy április 17-én mutatják be Balassagyarmaton a Szemelvények Nógrád megye bíróságainak történetéből 1871-2011 című forrásmunkát, őszre pedig nemzetközi konferencia megrendezését tervezik lengyel, szlovák és osztrák bírák részvételével.

Címkék: Balassagyarmat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...