Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 03. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az EU átlaga alatti a magyar munkanélküliség

Az EU átlaga alatti a magyar munkanélküliség

A magyarországi munkanélküliségi ráta márciusban is uniós átlag alatt maradt. Mindössze 7,4 százalékot érte el, miközben ez az eurózónában átlagosan 11,3 százalék, az egész unióban pedig átlagosan 9,8 százalék volt.

Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az Eurostat (az unió statisztikai hivatala) legfrissebb, szezonálisan kiigazított adataira hivatkozva.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, az Eurostat csütörtöki tájékoztatása alapján Magyarországon 2014 márciusa és 2015 márciusa között 0,5 százalékponttal, 7,9 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség. Az ország ezzel olyan régi uniós országokat előz meg, mint Svédország (7,9 százalék), Belgium (8,5 százalék), Finnország (9 százalék) és Franciaország (10,2 százalék), miközben öt tagállamban nőtt is a munkanélküliség szintje az elmúlt egy év alatt.

Az NGM felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy a magyar fiatalok munkanélkülisége (19,2 százalék) is kedvezőbb az európai átlagnál (20,9 százalék). Görögországban és Spanyolországban 50,1 százalékos, Horvátországban 45,5 százalékos, Olaszországban pedig 43,1 százalékos ifjúsági munkanélküliséget mért az Eurostat.

Magyarországot a korábbi években még az EU sereghajtói között tartották számon, mára azonban ezen a területen is jelentős javulás történt - hangsúlyozza a tárca, nagy eredménynek nevezve, hogy a munkanélküliség csökkenése döntő részben a versenyszféra bővülésének köszönhető.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában az adatokat úgy kommentálta, hogy azok alapján elképzelhetőnek tartja a 7 százalék alatti munkanélküliséget is az idén.

'Ha a mezőgazdaság is jó évet zár, akkor akár a 7 százalék alá is bekukkanthatunk valamikor az év közepe-vége felé. Én azt gondolom, a tendencia jó, persze a teendő még nagyon sok' - mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.