Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 06. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Az északi régió hat településén építenek, újítanak fel bölcsődét

Az északi régió hat településén építenek, újítanak fel bölcsődét

Újra lesz bölcsőde Salgótarjánban, emellett az észak-magyarországi régió további öt településén építenek vagy újítanak fel bölcsődét, összesen 1,1 milliárd forintból.

Egerben, Miskolcon, Hatvanban, Sirokon és Szügyben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára csütörtökön a nógrádi megyeszékhelyen, ahol szemlét tartott a majdani építkezés helyszínén.
Soltész Miklós elmondta: Salgótarjánban az önkormányzat az építéshez 348 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjához benyújtott pályázatával. A beruházás százszázalékos állami támogatást kapott.
Az államtitkár hangsúlyozta, több olyan intézkedést hozott a jelenlegi kormány, amely megerősíti a családokat és segíti a gyermekvállalást. Visszaállították például a szocialisták által eltörölt hároméves gyest, hogy az anyák minél tovább a gyerekekkel lehessenek. Ugyanakkor a gyermeküket egyedül nevelő kismamáknak, illetve a munkába korábban visszaállni szándékozóknak is szeretnének lehetőséget biztosítani. Így kiemelt cél az Új Széchenyi Terv keretében a napközbeni kisgyermekellátás, különösen a bölcsődék kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztése.
A hátrányos helyzetű régióban pedig azért döntöttek a teljes állami támogatás mellett, hogy az önkormányzatokat a beruházás ne sodorja adósságba - tette hozzá Soltész Miklós.
Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a bejáráson kijelentette, amikor 1999 júniusában az előző, szocialista vezetésű önkormányzat az akkori kedvezőtlen normatív finanszírozásra és az alacsony kihasználtságra hivatkozva bezárta a helyi bölcsődét, ellátás nélkül maradtak a fiatal családok, az intézményt a később megnyílt családi napközik sem tudták pótolni.
A városvezető hozzátette: hiányt pótló intézmény épülhet meg a csaknem 350 millió forintos támogatás révén. Az új bölcsődében 52 kisgyermek elhelyezését fogja az önkormányzat biztosítani. A csoportszobákhoz fedett teraszt építenek, az átriumos udvarral pedig a kisgyermekek szabadtéri foglakoztatásának a feltételeit teremtik meg.
Tájékoztatása szerint a Bükki Nemzeti Park új látogatóközpontjának szomszédságába tervezett épületben sószobát alakítanak ki, az épületet pedig napelemekkel szerelik fel. Az intézmény szerkezeti kialakításánál a passzív házakra vonatkozó minősített anyagokat építik majd be, amivel minimálisra csökkenthető a gázfogyasztás is. Akadálymentesített parkoló is lesz a bölcsődénél, és eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik - közölte a polgármester.
A bölcsődét a jövő év végén adják át.

Címkék: bölcsőde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.