Hírek
2014. November 21. 05:00, péntek |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Az emésztési panaszok oka az ételintolerancia
Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok – gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bőrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság – miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetők. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.
Előfordul, hogy évekig nem jut eszébe senkinek, hogy az étrendjének összetevőit sejtse a kínzó emésztési vagy bélpanaszai mögött, ezért marokszámra szedi a tüneteket ideig-óráig elnyomó gyógyszereket, s közben nem keresik meg a háttérben húzódó valódi okot. A betegek gyakran hosszú időn át próbálkoznak puffadásgátlókkal, görcsoldókkal, hasfogókkal vagy hashajtókkal, pedig lehetséges, hogy csak egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendjükből, s a panaszaik maguktól elmúlnának – számol be Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus klinikai főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja a mindennapi betegellátásban szerzett tapasztalatairól.
Az ételintolerancia alattomos betegség: az ételallergiától eltérően nem rögtön a szervezet számára nem kívánatos étel elfogyasztása után okoz panaszokat, hanem később, ezért a mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat – magyarázza Takáts Alajos. Hangsúlyozza: a kivizsgálás során először a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, ám ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.
A részletes, több mint kétszázféle alapanyagról komplex képet adó laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatok tapasztalata szerint leggyakrabban egyes gabonafélék, a tej vagy a tojás egyes összetevői okoznak ételintoleranciát, míg a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet. Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert nem bírja az emésztőrendszerük: ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran használt konyhai fűszer okozott gondokat, s korábban fel sem merült a betegben, hogy ez áll a háttérben, s ezek elhagyásával ilyen könnyen megszabadulhat a panaszaitól. Természetesen előfordul az is, hogy egyszerre többféle alapanyag okoz gondot, esetleg az ételintolerancia együtt jár ételallergiával vagy más gasztroenterológiai betegséggel is. Ezekben az esetekben nagy kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy a páciens egyrészt elkerülhesse a panaszokat, másrészt ne alakuljanak ki hiánybetegségek, ne váljon a táplálkozása egyoldalúvá, s élvezetes is maradjon. Ilyen összetett esetekben érdemes dietetikus segítségét is kérni, aki tapasztalata révén hasznos útmutatást tud adni arról, hogy melyik alapanyag mivel váltható ki – tanácsolja Takáts Alajos.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód
Kormány-egészség
Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek
2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára
2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód
Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét
2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód
Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan
Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.