Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 24. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az ehető díszektől a fluoreszkálókig - A karácsonyfadíszek története

Az ehető díszektől a fluoreszkálókig - A karácsonyfadíszek története

A szentendrei Hubay Házban mindig karácsony van. A négy éve minden nap nyitva tartó Karácsony Múzeum bejáratánál Óriástélapó és Strossenmayer úr strázsál, a Szaloban muzeális értékű karácsonyfadíszek, a boltban pedig zenélő szerkezetek, csengettyűk, angyalok, koboldok és diótörő figurák széles választéka várja az érdeklődőket. Hubay Éva, a múzeum tulajdonosa a Rádió Orientnek elmondta, a kiállítással egybekötött üzlet alapításához az ötletet egy 1965-ben létrehozott németországi hasonló témájú múzeum adta.

A Karácsony Múzeum nem csak szezonálisan tart nyitva, egész évben fogadja a látogatókat. Míg meglepő módon a gyermek csoportok májusban, a fiatalok július-augusztusban, addig az idősebbek ősszel és télen keresik fel a Hubay házat.

A karácsonyfát először a szegényházakban és templomokban állítottak, közvetlen utána pedig a szokás elterjedt az arisztokrácia körében is. Az első időkben a fák kicsik voltak, és a gyermekeket ajándékozták meg vele, de az arisztokrácia gyakran még a cselédségnek is állított karácsonyfát.

Régen karácony után a termékenység és a bő termés elősegítésére az elbontott fát csúcsával lefelé állították a szemétdombra.

A fa feldíszítése a 15-16. században vált divatossá. Kezdetben ehető díszeket helyeztek rá, az első üveggömbök pedig a német üveghutákból kerültek ki.

A '30-as években már ismerték a műanyag gömböket, a drótvázra erősített, zöldre színezett viasszal bevont madártollas műfenyők pedig már a '10-es években megjelentek.

A díszeknek külön szimbolikája van: maga a gömb forma az almára, mint az eredendő bűn jelképére utal, míg a girland a bibliai kígyót jelképezi, a fa tetején található csúcsdísz pedig a betlehemi csillagra utal.

A fluoreszkáló viasszal kiöntött üvegdíszek az 1890-es években készültek először, a horpasztott üvegdíszek, pedig a '10-es években jelentek meg. A karácsony szelleme hatott a háborúban szolgáló katonákra is, akik a fronton is állítottak karácsonyfát maguknak. A karácsonyfadíszekben pedig megjelentek a repülők, bombák.

Történelmi szempontból a jászolállítás megelőzi a fenyőfáállítást. Az első nagyméretű papírbetlehemek a cseh és német területen terjedtek el.

Hubay Éva elmondta, a vendégek szeretnek gyönyörködni a muzeális értékű régi díszekben, de maguknak otthonra inkább modernebbeket vásárolnak a közel 4000 darabos kínálatból. A Karácsony Múzeum tulajdonosa elárulta, ha 2014-ben divatos karácsonyfát szeretnénk állítani bánjunk bátran a színekkel és változatos formákkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk