Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Az anya génjei befolyásolják az öregedés ütemét

Az anya génjei befolyásolják az öregedés ütemét

A megfelelő étkezés, az alvás és a mozgás hatással van az öregedés lassabb lefolyására, de az anyától öröklött gének szintén befolyásolják azt, hogy a ráncok mikor jelentkeznek - írja a Fox News. Az öregedés jele megjelenhet számtalan vele összefüggésben álló betegséggel, fizikai változásokkal, az azonban, hogy mikor kezd el jelentkezni, emberfüggő.

Svéd kutatók felfedezték, hogy a mitokondriumokban lévő DNS romlás, ami a cellák erőműveként is ismert, az a hely, ahol a cukor felhasználható energiává alakul át, szintén szabályozza az öregedés ütemét – legalábbis ezt derítették ki egereken végzett kísérletük során.

Mitokondriálist DNS-t viszont egyedül az anya génjei tartalmaznak. Amit eddig is tudtak az az, hogy az állatoknál ahogy idősödnek, úgy károdosik a mitokondriális DNS. Néhány ilyen károsodás, vagy genetikai mutáció öröklődik az anyától, ezért már születéskor jelentkezik.

A mitokondriális DNS különbözik a sejtekben lévő DNS-től, ami mindkét szülőtől származik. Az előbbi idővel sérül, így csökken a sejtek energiatermelődése, ami öregedést okoz. A mitokondriális DNS öregedésre való hatásának megállapításához a kutatók egereken végeztek kutatást: megnézték fizikai állapotukat, súlyukat, termékenységüket és vörösvérsejtjeik számát. Azt találták, hogy a mitokondriális DNS károsodása korrellált az öregedés fizikai jeleinek megjelenésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.