Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 17. 08:46, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az anya dohányzása növeli a koraszülötteknél egy veszélyes bélbetegség kockázatát

Az anya dohányzása növeli a koraszülötteknél egy veszélyes bélbetegség kockázatát

Az állapotosan dohányzó kismamák növelik annak kockázatát, hogy az esetleg koraszülöttként világra jövő gyereküknél súlyos, egyes esetekben életveszélyes bélbetegség, nekrotizáló enterokolitisz alakul ki

- írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban.

A bél belső falának károsodása, a nekrotizáló enterokolitisz általában a koraszülöttek betegsége, kialakulásának okai kevéssé ismertek. A tanulmány szerzői emlékeztettek rá, hogy az amerikai koraszülött babák 7-10 százalékánál kifejlődik a nekrotizáló enterokolitisz, halálukat is sok esetben ez az állapot okozza.
Kisméretű tanulmányukba az amerikai Louisville-i Egyetem munkatársai 73 koraszülöttet vontak be, akiknél azt vizsgálták, hogy az anya terhesség alatti és a szülést követő életvitele, egészségi állapota milyen kapcsolatban állhatott a náluk kialakult állapotra.
A koraszülött babákat 2004 és 2009 között kezelték kórházi intenzív osztályon nekrotizáló enterokolitisz miatt. Elemzésükhöz a kutatók összegyűjtötték az anya terhesség alatti szokásait, beleértve a dohányzást, mindkettőjük orvosi adatait, valamint azt, hogy milyen táplálékot és hogyan kapott a koraszülött.
Eredményeik azt mutatták, hogy az anyai dohányzás volt az egyetlen olyan tényező, amelyet összefüggésbe lehetett hozni a nekrotizáló enterokolitisz megemelkedett kockázatával - számolt be a tanulmányról a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -