Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 16. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Az amerikaiak megtámadnák Iránt, ha bebizonyosodik

Az amerikaiak megtámadnák Iránt, ha bebizonyosodik

Az amerikaiak többsége támogatná az Irán elleni katonai fellépést, ha Teheránról kiderülne, hogy nukleáris fegyver előállításával próbálkozik, még akkor is, ha ez az üzemanyagárak további növekedésével járna.

Derült ki a Reuters és az Ipsos kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka támogatná, hogy az Egyesült Államok sújtson le Iránra, ha bebizonyosodna, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programjának célja az atomfegyver előállítása. Az amerikaiak 39 százaléka ellenzi a katonai csapást.

53 százalék szerint akkor is szükség lenne a katonai csapásra, ha az az üzemanyagárak emelkedéséhez vezetne. 42 százalék ezzel ellentétes véleményen van. A felmérés szerint a republikánusok 70, a demokraták 46 és a független szavazók 51 százaléka támogatná a katonai fellépést Iránnal szemben.

Barack Obama elnök kedden további egy évvel meghosszabbította az Iránnal szemben 1995. március 15-én meghirdetett nemzeti szükségállapotot. Az indoklás szerint Irán továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra, külpolitikára és gazdaságra nézve. Az Egyesült Államok 1979-ben az iráni iszlám forradalom és a teheráni amerikai nagykövetség diplomatáinak túszul ejtése után szakította meg kapcsolatait az iszlám köztársasággal. A teheráni vezetés azt állítja, hogy az ország nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

Beszámoltatták az elnököt

Pellengérre állították szerdán az iráni parlamentben Mahmúd Ahmadinezsád elnököt; a képviselők kérdőre vonták az államfőt a szerintük hibás gazdaságirányításért és azért, mert kétségbe vonta az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének tekintélyét. A parlament nyilvános ülésén, amelyen 250 iráni és külföldi újságíró vett részt, és amelyet a televízió élőben közvetített, Ali Motahari, az elnök egyik legkeményebb bírálója tett fel kérdéseket Amhadinezsádnak. Az elnöknek egy óra állt rendelkezésére, hogy válaszoljon a kinevezéseket és a gazdaságpolitikát érintő kérdésekre, valamint a korrupciót és a kormányzás stílusát bíráló felvetésekre.

Az 1979-es iszlám forradalom óta ez az első alkalom, hogy egy elnököt ilyen formában beszámoltatnak Iránban. A parlamenti elszámoltatás újabb vereség Ahmadinezsádnak azután, hogy nem egészen két hete a parlamenti választásokon hívei alulmaradtak, és az elnökkel szemben álló, mérsékelt vallási konzervatív erők kerültek túlsúlyba.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.