Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 04. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: NMKI

Átadták az év tűzoltónak elismerését

Átadták az év tűzoltónak elismerését

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja.

Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje előtt tisztelgünk. A tűzoltók ünnepe alkalmából állománygyűlést tartott Salgótarjánban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és többek között az Év tűzoltója elismeréseket is átadták.

„Csodálatos névtelen vezérek,
Akiről szól hódoló szavam,
Vitézségük egy-egy hősi ének,
Lobogójuk szent, mocsoktalan.
Ezeréves nagy történetünknek,
Legszebb lapján van a nevetek,
Hozsannával, magasztaló szóval
Tűzoltóság! én köszöntelek.”

Az idézet Erdély Ernő: A tűzoltó című versének első versszaka, ezzel köszöntötték a Nógrád megyében hivatásos vagy önkéntes tűzoltóként tevékenykedőket, valamint a tűzoltók munkáját bármilyen formában is támogatókat. A római légióban századosként szolgáló Szent Flóriánt a 15. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tartották, hogy már gyermekkorában imádságával megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Egy másik legenda arról mesél, hogy egyszer az erődben, ahol szolgált, hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián – a szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, akiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát, s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda. Hogy ezekből mi igaz, az talán már soha nem fog kiderülni, azonban a mindennapi beavatkozások között néha a tűzoltóknak is meg kell állniuk, hogy emlékezzenek arra az önfeláldozó segítségnyújtásra és bajtársiasságra, ami választott hivatásuk szellemiségének alapját jelenti. A tűzoltók védőszentje a keresztényüldözés idején, keresztény bajtársai mellett megvallotta hitét, amiért elfogták, megbotozták és nyakába kötött kővel 304. május 4-én az Enns folyóba vetették. Május negyedikén, halálának napján, Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje előtt tisztelgünk, de ez az ünnep egyben az emlékezésé is. Ilyenkor visszagondolunk azokra a hős bajtársainkra, akik már nem lehetnek közöttünk, de gondolunk az előző generációkra, nyugdíjas bajtársainkra is.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlése a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd elismerések átadására került sor. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, Szent Flórián Érdemjelet adományozott Mohács Gábor tűzoltó őrnagynak, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokának, amelyet a parancsnok a nemrégiben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megtartott központi ünnepség keretében vehetett át. Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2016. év Balassagyarmati tűzoltója díjat adományozta Petren Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, 2016. év salgótarjáni tűzoltója pedig Csépe Zoltán tűzoltó törzszászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője lett. A 2016. év tiszteletbeli tűzoltója elismerést a katasztrófavédelmet támogató, példamutató munkájáért Szikoráné Sebestyén Katalin, Mihálygerge polgármestere vehette át. Igazgatói dicséretben részesült az április 19-20-án történt rendkívüli időjárás káreseteinek felszámolásában végzett kiemelkedő munkájáért Stuller Tamás tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott rajparancsnoka, Alapi István tűzoltó főtörzsőrmester, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója és Pádár Zsolt tűzoltó őrmester, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat közreműködő állománya. Ugyancsak igazgatói dicséretben részesült az április 27-én Vizslás, Bartók Béla úti tűzesetnél végzett kiemelkedő munkájáért Sörös Zoltán tűzoltó őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadója, Békési Martin tűzoltó főtörzsőrmester, a műveletirányító ügyelet referense, Hegedűs Péter tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott rajparancsnoka, Princz László tűzoltó főtörzsőrmester és Hulitka László tűzoltó őrmester, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói, Zsemberi Zsolt tűzoltó törzszászlós, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka és Klagyivik Zoltán tűzoltó zászlós, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetője. Szintén kiemelték Takács Krisztián tűzoltó őrmestert, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki április 12-i szabadnapján gépjárműtűz oltásánál segédkezett.

Az ünnepség folytatásában Angyal Eszter tűzoltó főhadnagy, az igazgatóság szóvivője mondott ünnepi beszédet, aki beszélt Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének történetéről, valamint hangsúlyozta a megyében dolgozó hivatásos és önkéntes tűzoltók munkájának jelentőségét. Végezetül Seres Tibor tűzoltó ezredes, igazgató osztotta meg az ünnephez fűződő gondolatait a berendelt állománnyal és a meghívott vendégekkel. Az igazgató szólt a tűzoltókra jellemző elhivatottságról, valamint a bajtársiasság fontosságáról, valamint kiemelte, hogy a tűzoltói szakma komoly elismertséget tudhat magáénak, amit nagyon fontos megőrizni, tovább emelni.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózat hangjaival ért véget, majd az igazgatóság épületének homlokzatán található Szent Flórián szobor megkoszorúzásával zárult.

„Tűzoltóság, szent, magasztos eszme
Te benned egy ige testet ölt,
Hivatásod a legszebb a földön,
Mire téged égi kéz jelölt.
Küzdj csak úgy, mint nagy múltban küzdtél
Ne csüggedj el, ne állj meg soha,
Büszkesége vagy te mindnyájunknak!
Tűzoltó az első katona.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,