Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2013. November 28. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Átadták a megyei kereskedelmi és iparkamara díjait

Átadták a megyei kereskedelmi és iparkamara díjait

Szerdán Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeum dísztermében átadták a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Nógrád Gazdaságáért és Nógrád Megye Szakképzéséért díjakat.

A rendezvényen mutatták be az immár hetedik alkalommal megjelent Nógrád megyei TOP 50 kiadványt is. A Nógrád Gazdaságáért díjat ebben az esztendőben a mátranováki Sinus-Ker Kft. és Tarnócziné Lenner Katalin - a hollókői Muskátli Vendéglő tulajdonosa - kapta. A Nógrád Szakképzéséért díjat a balassagyarmati Jagyutt Péter cukrászmester vehette át. Az alábbiakban bemutatjuk a díjazottakat.
Sinus-Ker Kft.
A Sinus-Ker Kereskedelmi és Ipari Kft a Comfort-Sinusverteiler vállalatcsoport magyarországi tagja 1996-tól működik Mátranovákon. A vállalatcsoport a fűtési szakma berendezéseinek vezető gyártója.

A Sinius-Ker Kft. a kezdetekben fűtési osztó-gyűjtőket gyártott az anyacég számára. Napjainkban e mellett bálapréseket és mezőgazdasági gépek alvázait, acélszerkezetei gyártják a Strautmann cégcsoport számára. Az általuk feldolgozott anyagmennyiség évente 25-30.000 tonna.
Részben saját fejlesztésűek modern CNC-vezérlésű gyártóberendezéseik, amikből büszkék az új lézervágó gépre, a lézermérő fejjel ellátott élhajlítóra és a hegesztő robotra. Ez a modern számítógéppel vezérelt géppark és a munkatársak szaktudása a biztosíték arra, hogy a termékek magas minőségi szintje, a részegységek méretpontossága mindig azonos maradjon. A márka- és névadó sinus-hullám teszi lehetővé, hogy a be- és kilépő vezetékeket egy kompakt rendszerben egyesítsék. A rendkívül pontos tervezés, ami ugyancsak saját fejlesztésű programon történik, a lehető legnagyobb mérvű előregyártás lehetőségét teremti meg. Sinus elosztó számára az extra méretek, hosszúságok sem jelentenek problémát és alkalmazása áttekinthető és jól karbantartható rendszert eredményez.
Egy milliárd feletti árbevételüket, melynek 80%-a exportból származik, 90 dolgozóval termelik ki.
2012-ben a 4000 m2-es gyártócsarnokuk tetejének generális javítását végezték, amivel fűtési költségeik jelentős csökkenését érték el. A közeljövőben tervezik egy termelésirányítási rendszer bevezetését, melytől a termelékenység növekedését várják.

Tarnócziné Lenner Katalin
1987-ben indította családi vállalkozását Hollókőn. A Muskátli Vendéglő 1993-tól már melegkonyhás egységgel kibővülve várja a betérő vendégeket.
A tulajdonosoknak kezdetektől törekvése volt a hagyományos palóc ízek és a régi népszokások megismertetése. Két éven keresztül a salgótarjáni IBUSZ Utazási Iroda kihelyezett egységeként fogadták a csoportokat és mutatták be Hollókő nevezetességeit. Az iroda megszűntekor, látva a turisták igényeit, Ők maguk, Kelemen Istvánné, Piroska nénivel megfűszerezve, vették át a vendéglátó szerepet, hogy a turisták érkezéstől távozásig tartalmas programot kapjanak. Piroska néni, aki Hollókő díszpolgára, rendkívül egyedi stílusával kiválóan mutatja be a falu értékeit, szórakoztatja a vendégeket, legyen az óvodás vagy Magyarország államfője.

Magát a Muskátli vendéglőt folyamatosan bővítik, szépítik, téliesítik, hogy nagyobb létszámú rendezvényeknek is helyet tudjanak biztosítani. Tevékenységükkel 6-8 környékbeli embernek adnak főállású munkát. A 90-es évektől képzőhelyként szakmunkás tanulókkal is foglalkoznak.
Katalin férje Tarnóczi Lajos a kezdetektől tevékeny résztvevője a családi „biznisznek”. A vállalkozás tagja a KISOSZ Nógrád Megyei Szervezetének és a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. Tarnóczi Lajos a kamara elnökségének tagja, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi Kollégiumban ő képviseli Nógrád megyét.
Tevékenységük fő mottóját Brillant-Savarin francia filozófustól vették: „Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jóllétéért mindaddig, amíg a fedelünk alatt marad.”

Jagyutt Péter
Második generációs tagja a balassagyarmati cukrász családnak.
Először mezőgazdasági technikumot végzett, de édesapja nyomdokaiba lépve rövid úton a cukrász szakmához talált.
Édesapja, Jagyutt Pál a Felvidék híres cukrászdáiban sajátította el a cukrászmesterség alapjait, majd Budapesten élesítette tudását. Önálló cukrászdát 1948-ban Balassagyarmaton nyitott, amit az államosítás pár évi működés után elvitt. Huszonöt év elteltével, nyugdíjba vonulásának évében kezdte el tortadíszek készítésével újra az önálló cukrászi létet.
A családi vállalkozásban indult tortadísz-készítés 1980-ra érett meg arra, hogy megnyíljon az első balassagyarmati üzlet Orchidea Cukrászda néven. Azóta állandó a fejlődés az épületekben, gépezettségben, a barátságos hangulatú berendezésekben, de legfőképpen a szakmai tudásban, melyet a tálcákon kínált süteménycsodák bizonyítanak, amik messzire elviszik hírét.

Jagyutt Péter az összegyűjtött tudás, tapasztalás birtokában sok országos és nemzetközi versenyen megmérette magát, melynek eredménye számos díj és elismerés. Ő megyénk első cukrászmestere is.
Már a szakmagyakorlás kezdetekor megjelenik igénye a tudás átadása iránt, szakoktató a balassagyarmati és a salgótarjáni kereskedelmi és vendéglátó iskolákban.
Nógrád megyében elsők között volt, aki tanulószerződéssel iskolarendszerben tanuló diákokat vállalt. Évente átlagosan 6-7 diák szakmára nevelését végzi, aminek eredményességét a gyerekek által nyert versenyek fémjelzik.
Mottója „A kézművesség az életünk, a tanítás a hivatásunk, az emberek étkeinek megédesítése a küldetésünk.”. A szakember méltán kapta meg a Nógrád Megye Szakképzéséért díjat.

Címkék: díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 08:52, vasárnap | Helyi

121 éves a Ford

121 éve, 1903. 06. 16-án, Henry Ford megalapította a Ford Motor Company-t. Henry Ford, aki a köznapi élet részévé tette az autót, 39 éves koráig kizárólag sikertelen üzleti vállalkozásokat könyvelhetett el.

2024. Június 16. 08:34, vasárnap | Helyi

64 ezer apa neveli egyedül a gyerekeit

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon: a felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit – közölte az Egyszülős Központ az MTI-vel.

2024. Június 16. 08:15, vasárnap | Helyi

Miért süketült meg Beethoven?

Megvan a válasz arra, hogy miért süketült meg Beethoven. A korszakalkotó zeneszerző hajfürtjeit elemezték és megdöbbentő mennyiségű ólmot, és már mérgező anyagot találtak bennük.

2024. Június 16. 08:15, vasárnap | Helyi

Záporok, zivatarok frissítenek!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Egy súroló hidegfront hatására helyenként, elsősorban hazánk északkeleti, keleti harmadán alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok.