Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 22. 07:29, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Április végéig tart a felnőttek kompetenciáinak felmérése

Április végéig tart a felnőttek kompetenciáinak felmérése

Április végéig kereshetik a kérdezőbiztosok mindazokat, akik a felnőttek alapkompetenciáit vizsgáló PIAAC felmérésbe bekerültek - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-t.

Közölték: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által koordinált, tavaly szeptemberben indult kutatás a 16 és 65 év közöttiek szövegértési, olvasási, matematikai és informatikai problémamegoldó képességeit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását méri fel.

Országosan 127 összeíró 250 helyszínen kezdte el a hatezer véletlenszerűen kiválasztott ember képességeinek a felmérését. A felmérés egy számítógépen kitöltött kérdőívből, valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll, az adatgyűjtésben való részvétel önként vállalt, társadalmi feladat - olvasható a KSH közleményében.

A felnőttkorban végzett képességfelmérésnek számtalan előnye van, az esetenként sok-sok éve megszerzett diploma nem ad pontos képet az egyén képességeiről - idézi a közlemény Janák Katalint, a KSH életminőség-statisztikai főosztályának vezetőjét.

A statisztikai hivatal anyagából az is kiderül, hogy a PIAAC kutatást a tervek szerint tízévenként megismétlik, így láthatóvá válik, hogyan változnak a felnőttek készségei az egyes országokon belül és a többi résztvevő országgal történő összehasonlításban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.