Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Április 19. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Anyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében

Anyagtudományi tudásközpontot hoznak létre Nógrád megyében

Anyagtudományi tudásközpontot hoz létre Nógrád megyében a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) és a megyei önkormányzat.

A központban olyan környezetvédelmi mintaprojekteken dolgoznak majd, mint például a nagy szervesanyag-tartalmú szennyvizek tisztítása - erről írtak alá együttműködési megállapodást Salgótarjánban.
Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: az együttműködés célja, hogy növekedjen Nógrádban a tudásgazdaság szerepe a jövedelemtermelésben, a foglalkoztatásban, és ellensúlyozni akarják azt a szellemipotenciál-veszteséget, amelyet az egyetlen megyebeli felsőoktatási intézmény, a salgótarjáni Pénzügyi és Számviteli Főiskola megszűnése okozott.
Az elnök közölte: a tudásközpont projektterveit a Nógrád megye számára 2014 és 2020 között megnyíló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében dolgozzák ki, és a konkrét részletekről később állapodnak meg. A központot, zöldmezős beruházásban, várhatóan Salgótarjánban alakítják ki.
Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója az együttműködés szakterületei között nevezte meg a környezeti ártalmak kutatását, a levegőszennyezés feltárását, a decentralizált villamosenergia-hálózatok környezeti hatásainak vizsgálatát. Emellett elsősorban az energiatermelés, az energetika területén használható versenyképes termékek, speciális berendezések előállításában gondolkodnak külföldi piacokra, nem tömegtermeléssel.
Tesztüzemként környezetvédelmi laboratóriumot is létrehoznak. Egyes projektek olyan kevéssé feltárt, illetve kevéssé fókuszban lévő problémákat céloznak meg, amelyek a következő években egyre fontosabbakká válnak, ilyen a különböző gyógyszer- és szerves hulladékokkal szennyezett felszíni vizek, ivóvizek innovatív módszerekkel történő tisztítása - ismertette.

További híreink

Címkék: főigazgató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.