Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 01. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Amerika végleg kivonul Irakból

Amerika végleg kivonul Irakból

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok hazavezényli az Irakban maradt katonáit és befejezi a háborút.

Így év végére lezárulhat egy nem túl dicső fejezet az amerikai történelemben. Az elnök mindezt egy veteránszervezet előtt tartott beszédében ígérte meg.

A teljes globális kivonulás jegyében a jövő nyárig 33 ezer katonát fognak visszarendelni Afganisztánból és még többet az azt követő években. Tíz évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok az akkor indított, és azóta sokat vitatott háborúit kezdi lezárni.

A terrortámadások után Afganisztánt Oszama Bin Laden állítólagos ott rejtőzködése miatt támadták meg. A New York-i terrortámadások megszervezéséért felelős terroristavezért azóta megölték, igaz, az amerikai szövetségesnek számító Pakisztán területén. Irakot 2003-ban pedig egy állítólagos, kamionon mozgatható vegyi fegyverek miatt támadta meg az amerikai hadsereg. Szaddam Huszein diktátor már a múlt, de a demokratikus berendezkedés nem működőképes, hiszen még mindig heti rendszerességgel fordulnak elő robbantásos merényletek.

2001 óta 6200 amerikai katona halt meg külföldi háborúkban. Obama azt ígérte, hogy a tervezett költségvetési kiadáscsökkentések nem érintik majd az amerikai veteránokat. Sőt, adókedvezményekkel ösztönzi a magánszektor munkáltatóit a leszerelő állomány foglalkoztatására.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: amerika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.