Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 07. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Állami támogatásból működtetik a csesztvei Madách Emlékmúzeumot

Állami támogatásból működtetik a csesztvei Madách Emlékmúzeumot

Az új múzeumi törvény értelmében januártól a 328 lakosú Csesztve önkormányzatának kezelésébe került Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a Madách Imre Emlékmúzeum.

Palman Imre, a Nógrád megyei falu polgármestere az MTI-nek elmondta: az idénre nyújtott mintegy 6,1 millió forintos állami támogatásból működtetik az intézményt.
Palman Imre kiemelte: a Madách Emlékmúzeumot saját költségvetésből nem tudnák működtetni. A múzeumot évente átlagosan 3 ezren keresik fel.
Az épület állagmegóvása mellett közmunkások alkalmazásával gondozzák a múzeumot körülvevő három hektáros parkot, és mint a polgármester elmondta, könnyebbség számukra, hogy a park januártól már nem természetvédelmi terület, hanem helyi védettség alatt áll.
Lesz egy alkalmazott a múzeumban, aki a múzeumi feladatok mellett a könyvtár és a művelődési ház vezetését is végzi, a posztra rövidesen kiírják a pályázatot - közölte a polgármester.
Palman Imre hangsúlyozta, hogy egy évvel korábban még egy felújításra szoruló épületet vett volna át az önkormányzat, ez a beruházás azonban tavaly őszre elkészült. A Madách Emlékmúzeumot 513 ezer euróból (mintegy 150 millió forintból) újították fel a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A fejlesztésre közösen nyerte el a pénzt a korábbi fenntartó, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum. A projekt keretében újították fel a szlovákiai Alsósztregován, Madách Imre szülőhelyén található kastélyt is.
Csesztvén új állandó kiállítást is nyitottak októberben. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai által berendezett tárlat betekintést ad a 19. század közepi életbe, láthatja a látogató Madách és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit, a család korabeli szalonját, egy színpadon kosztümök felhasználásával szerepelhetnek a diákok. A költő-író életútját az életműre, Az ember tragédiájára koncentrálva modern technikai eszközök felhasználásával mutatják be, a Tragédia filmes és színházi feldolgozásait, valamint kéziratos oldalait is megnézhetik a Csesztvére látogatók.
Madách Imre 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót.

Címkék: Csesztve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,