Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Szeptember 20. 14:05, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Alapításuk 85. évfordulóját ünneplik a ferences szegénygondozó nővérek

Alapításuk 85. évfordulóját ünneplik a ferences szegénygondozó nővérek

A szerzetes közösség Szécsényben is jelen van.

Öt fiatal lány a ferences világi rend (egykori nevén harmadrend) tagjaként 1927. szeptember 14-én Mátraverebély–Szentkúton "ünnepélyesen felajánlotta életét Istennek és Szűz Máriának" a legszegényebbek szolgálatára, Oslay Oswald ferences tartományfőnök útmutatásai szerint. A kezdeményezést támogatta Szmrecsányi Lajos egri érsek.
Megjegyezték, Oslay Oswald dolgozta ki az úgynevezett egri normát, amelynek lényege, hogy az állam, illetve a helyi közigazgatás legszegényebbekről vezetett nyilvántartása alapján az adott település hölgytársadalma a tehetősebbektől havonta egyszer a szegények javára adományt gyűjt, míg a szegénygondozó nővérek ebből az összegből személyre szabottan segítik a rászorultakat azzal, amire valóban szükségük van.
Az egri norma annyira eredményes volt, hogy hamarosan az ország számos településén hasonló összefogás született, és a harmincas évek közepétől "magyar norma" néven az állam saját programjaként támogatta országszerte a szegénygondozásnak ezt a módját - mutattak rá.
A szegénygondozó nővérek felkarolták a koldusokat, hajléktalanokat, öregeket és mindazokat, akiknek senkijük sem volt, és biciklivel, illetve gyalog járták a településeket, miközben sok segítő csatlakozott hozzájuk. 1950-ben 42 közösségben 250 ferences szegénygondozó nővér tevékenykedett.
Szerzetesközösségüket 1950-ben betiltották, 1990-ban azonban újraalakultak, és azóta ismét jelen vannak Esztergomban, Siófokon, Szécsényben, valamint Nagyvenyimben, és ma is igyekeznek felkarolni a legkiszolgáltatottabbakat származásra, nemre, korra és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

Címkék: szerzetes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.