Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 23. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: Ingatlannet

Alacsony jövedelem, alacsony ingatlanárak Nógrád megyében

Alacsony jövedelem, alacsony ingatlanárak Nógrád megyében

Magyarországra egyre inkább jellemző, hogy Budapest és egy-egy megye, vagy város, mint Győr-Moson-Sopron megye, illetve Debrecen, kivételével a fizetések jóval alul múlják az Európa Uniós átlag jövedelmeket.

Az alacsony jövedelem mellé azonban magas ingatlan árak és egyre emelkedő bérleti díjak társulnak. A CSOK 2016-os bevezetése óta egyre inkább a használt lakások árainak növekedését tapasztalhattuk, és az ingatlanpiac is sok helyen megélénkülni látszott.

Egyes területeket azonban továbbra is elkerül a CSOK-hatás, mely annak tudható be, hogy a jövedelmek még mindig olyan alacsonyak, hogy a támogatások igénybevételével sem tudnak ingatlant vásárolni a családok. Ezért láthatjuk a nógrád megyei ingatlan statisztikákon is, hogy az ingatlanok árai továbbra is stagnálnak mind az egész megyére nézve, mind egyes városokat közelebbről vizsgálva. Az elmúlt pár évben lassú csökkenést tapasztalhattunk, mely az utóbbi hónapokban stagnálni látszik. Nógrád megyében az átlagos négyzetméter ár 79.393 Ft, a legkisebb négyzetméter ár 33.333 Ft, míg a legmagasabb 163.157 Ft.

Nógrád megyei ingatlanok átlagos négyzetméter árainak alakulása az elmúlt 5 évben ingatlantípusonként:

Az eddigi CSOK feltételeknél figyelni kellett, hogy használt ingatlanok esetén ne lépjük túl a 350.000 Ft-os négyzetméter árat, ám a tovább bővített támogatás, mely hamarosan érvénybe lép, azt ígéri, hogy ezentúl nem kell a családoknak erre a felső határra figyelniük. A hírek szerint eltörlik a regionális különbségeket és egységes felső határt kívánnak megszabni az ingatlanok értékét illetően. Egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást, ám meghatároznak egy minimális lakásméretet. Ez a minimális négyzetméter nagyság egy gyerek esetén 40, kettőnél 50, háromnál 60, míg négynél 70 négyzetméter. A támogatás egységesen 600 ezer forint lesz egy gyermek esetén, 1 millió 430 ezer kettőnél, három esetén 2.2 millió forint, míg négy gyermeknél 2.75 millió forint lesz.

Az átlagos négyzetméter nagyság Nógrád megyében 104 négyzetméter, családi házak esetén 116, tégla lakások esetén 53, míg panellakások esetén 54 négyzetméter, mely adatok azt mutatják, hogy a családoknak meggyűlhet a baja a megszabott minimális négyzetméter nagysággal. A megyeszékhely adatait megnézve láthatjuk, hogy a helyzet itt sem különbözik a megyei átlagtól. A Salgótarjáni ingatlan statisztikák szerint az átlagos négyzetméter ár 187.690 Ft, a legkisebb négyzetméter ár 170.085 Ft, míg a legmagasabb ár 205.000 Ft. Az ingatlanok alapterülete átlagosan 103 négyzetméter. A salgótarjáni eladó házaknál 122 eladásra kínált lakásból 100 darab felel meg a minimum 70 négyzetméteres alapterület kritériumnak, míg mindegyik nagyobb, mint 40 négyzetméter, tehát láthatjuk, hogy családi ház esetén nem kell aggódni az alapterületet illetően. Ezzel szemben a panellakások illetve a téglalakások esetén más a helyzet. Az eladó salgótarjáni lakásoknál 137 eladó ingatlanból mindössze 15 esetén nagyobb az alapterület, mint 70 négyzetméter és 121 olyan ingatlant találunk, melyek mérete nagyobb, mint 40 négyzetméter. Tehát nagyobb családoknak érdemesebb használt családi házban gondolkodniuk, mivel itt nagyobb kínálatra számíthatnak.

A megye második legnagyobb városában, Balassagyarmaton sem alakul másképp a helyzet. Az évek óta tartó pangást itt sem mozdította ki a CSOK támogatás. A balassagyarmati statisztikákból láthatjuk, az árak közel azonosan alakulnak a megyeszékhely áraihoz, ám továbbra is alulmúlják azt. Az átlagos négyzetméter ár 130.425 forint, a legkisebb négyzetméter ár 91.666 forint, míg a legmagasabb ár 208.333 forint.

Remélhetőleg a mostanában bejelentett NOK létrehozása segíteni fogja az északi megye ingatlanpiacát, és fellendíti a régóta stagnáló piacot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.