Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 13. 13:30, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Aki bújt, aki nem: vállalkozói kölcsön, de hogyan?

Aki bújt, aki nem: vállalkozói kölcsön, de hogyan?

A NAV keresete alapján a törvényszék megállapította annak az ügyvezetőnek a felelősségét, aki 7 millió forint kölcsönt nyújtott egy magánszemélynek.

Igen ám, de a kölcsönnyújtás időpontjában a cég tartozott a NAV- nak 3,4 millió forinttal. Úgyszintén a törvényszék ítélete alapján helytállni köteles az a vezető tisztségviselő is, aki a fizetésképtelenség bekövetkezte után a cég vagyonát 16,8 millió forinttal csökkentette, mert előleget fizetett egy olyan munkáért, amelyet soha nem végeztek el.
A bíróság az adóhátralékot felhalmozó és fizetésképtelenné váló társaságot a felszámolási eljárás végén megszűnteti és törli a cégjegyzékből. Ez azonban nem jelenti a felhalmozott tartozások törlését.
Amennyiben a megszűnt cégek vagyona nem fedezi az eljárás végéig összegyűjtött tartozásokat, akkor a mögöttes felelősség lép előtérbe. Ez azt jelenti, hogy ha a társaságnak nincsen elegendő vagyona, akkor a polgári jog szabályai szerint mögöttes felelősséggel rendelkező személyek – a betéti társaság beltagja, a közkereseti társaság tagja – kötelesek saját vagyonukból kifizetni a tartozást. Ha ugyanazért a tartozásért egyidejűleg többeknek kell helytállni, akkor bármelyiküktől követelhető a megfizetés. Amennyiben a mögöttes kötelezett önként nem rendezi a tartozást, a NAV végrehajtást indít.
A cég fizetésképtelensége esetén a vezetőség köteles elsődlegesen a hitelezők érdekeit szem előtt tartani. Ha ez nem valósulna meg, a hitelezők a felszámolási eljárásban kérhetik a bíróságtól, hogy állapítsa meg a cég azon vezetőinek mögöttes felelősségét, akik a felszámolási eljárást megelőző 3 évben ilyen tisztséget viseltek. Amennyiben a bíróság megállapítja a mögöttes felelősséget, a felszámolási eljárás jogerős befejezését követő 90 napon belül a hitelezőknek joguk van kártérítési keresettel élni a vezető testület tagjaival szemben.
A mögöttes felelősség szabályai érvényesülnek akkor is, ha a céget a cégbíróság kényszertörlési eljárás jogerős befejezését követően törölte a cégjegyzékből, úgy, hogy a társaság tartozást hagyott hátra. A vezető tisztségviselő, illetve tag helytállási kötelezettsége a társasági formától függetlenül fennáll.

Forrás: NAV

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.