Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 19. 06:25, péntek | Belföld
Forrás: papageno/medis.port/m.blog/bp.blogspot/web/zsuffa

ABIGÉL - Vajon van olyan felnőtt ember az országban,

ABIGÉL - Vajon van olyan felnőtt ember az országban,

akinek nem Vitay Georgina jut eszébe az Abigél szó hallatán? 1917 október 5-én született Szabó Magda. 1977-ben megfilmesítésre került Abigél című regénye.

Az Abigél, Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben készített négyrészes, színes magyar tévésorozat, amiből később kétrészes mozifilmet is összeállítottak.

Egy méltán népszerű magyar tévéfilmsorozat.

Szerettük és követtük az eseményeket.

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti.

Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól "távoleső" helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít.

Szerencsi Éva legszebb képei a filmből.

A történet a második világháború alatt játszódik. Vitay Georginát apja, Vitay tábornok az ország szélén lévő városba, Árkodra íratja be a teljesen zárt, bentlakásos kálvinista Matula Leánynevelő Intézetbe.

Ginának nem mondja meg ennek okát, akit befogadnák új osztálytársai, de miután összeveszett velük egy buta játékon, és elárulta őket, kiközösítik. Gina megpróbál megszökni, azonban a pályaudvaron találkozik Kőnig tanár úrral, aki visszaviszi az iskolába.

Újabb szökési kísérlet megelőzésére a tábornok megmondja Ginának, hogy ő a katonai ellenállás egyik vezetője és saját érdekében ott kell maradnia, hogy lebukása esetén ne tudják vele zsarolni. Megfogadja apja szavát, kibékül osztálytársaival.

Bevonulnak Magyarországra a német csapatok, és a tábornok nem jelentkezik többé. Megjelenik viszont hajdani budapesti udvarlója, Kuncz Ferenc főhadnagy, aki apja kívánságára hivatkozva megpróbálja őt megszöktetni.

A szöktetés sikertelen; kiderül, hogy a tábornokot már letartóztatták, a főhadnagy pedig a kémelhárítás utasítására akarta Ginát elcsalni.

A háború kedvezőtlen alakulása miatt a művelődési miniszter a tanév vége előtt elrendeli az iskolák bezárását, a Matula többé nem tudná Gina biztonságát garantálni. Ezért a helyi ellenállók (Horn Mici, Mráz és a polgári ellenállás vezetője) az igazgató Gedeon-napi ünnepségén megszöktetik.

Ekkor szerez tudomást arról, hogy az iskola udvarán álló, a lányok által csodatévőként tisztelt Abigél szobor „csodáit” a lányok által a szoborhoz eljuttatott kívánságok alapján a mindenki által lenézett, látszólag ügyefogyott és Gina által addig gyűlölt Kőnig tanár úr teljesítette.

Tanárok és diakonisszák:

Torma Gedeon – Básti Lajos
Kőnig tanár úr – Garas Dezső
Zsuzsanna testvér – Piros Ildikó
Kalmár Péter – Balázsovits Lajos
Truth Gertrúd – Tábori Nóra
Gigus tanárnő – Schubert Éva
Erzsébet testvér – Temessy Hédi
Hajdu tanárnő – Versényi Ida

A Matula iskola növendékei:
Vitay Georgina – Szerencsi Éva
Kis Mari – Zsurzs Kati
Bánki Anna – Egri Kati
Torma Piroska – Bánfalvy Ágnes
Murai – Rátonyi Hajnalka
Szabó Anikó – Gelecsényi Sára
Salm Gizella – Németh Nóra
Aradi, a felolvasó – Dzsupin Ibolya


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton