Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 16. 18:58, szombat | Helyi
Forrás: Phaeton Chairon/web/zsuffa csaba

A Voodoo története

A Voodoo története

A voodooról azt mondják egyesek, hogy a világ egyik legősibb vallása, melynek gyökerei Afrikából erednek és visszavezethetőek, egészen az emberi civilizáció kezdetéig. Mivel a vudu feketemágia, ezért nagyon veszélyes.

Csak az fogjon hozzá, aki tisztában van azzal, hogy a rontás akár rá is visszaszállhat.

Eredetét tekintve megtalálhatók benne az ősi Afrika istenei hiedelmei, és bölcsessége.

A főként Nyugat-Afrikai törzsek ősi vallásai, tradíciói, végül a rabszolga kereskedelemnek köszönhetően, olvadtak össze, és alakultak ki a mai Haitin.

Az európai gyarmatosítók által elhurcolt rabszolgák, megtartották, őseik hitét és fokozatosan ezek a hitek összeolvadtak, ahogy a különböző törzsekből származó rabszolgák az új „hazában” egyre inkább kezdtek egy új közösséget formálni. Kidolgoztak közös szertartásokat, ahol minden törzs, minden másik törzs isteneinek is megadta a tiszteletet. Ekkor alakult ki a loák mai hierarchiája is.

A Kongó család Kelet-Afrikai eredetű, A Rada loák a Fon és az Ewe törzsekhez kötődnek a korábbi Dahomey (ma : Benin) területéről, a Nago szellemek, pedig a mai Nigériából, a Yorubák földjéről származnak.

A szigeteken élő indiánok is hatottak a voodoo fejlődésére. A homokfestés művészetét tőlük vették át, és ebből születtek meg a vevék, ezek a kukoricalisztből készült rajzok, amivel a szellemeket hívhatták.

(Ezek egyébként funkciójukat tekintve a nyugati mágia idéző köreivel, és a szellemeket megidéző mágikus pecsétekkel mutatnak rokonságot.)

Az indiánoktól került a voodoo „pantheonba” a Ghéde loák csoportja is, ők a túlvilágot szimbolizálták. Legismertebb tagjai a Bawonok, azaz bárók. Bawon Samedi, Bawon La-Croix, Bawon Cemetiere Bumba) Maga a sziget neve is a helyi indián, Arawak és Tanio nyelvből származik: ayiti: hegyes, dombos, ebből lett Haiti.

A voodoo ( Voodoo, Vodu, Vodun, Vudu vagy Woodoo ) szó pedig a Nyugat-Afrikai fon „vodun” szóbol ered melynek jelentése: szellem.

Visszaszállhat a rontás

Mivel a vudu feketemágia, ezért nagyon veszélyes. Csak az fogjon hozzá, aki tisztában van azzal, hogy a rontás akár rá is visszaszállhat…

Haitin azonban nem félnek a rontástól, a babák hatásától, mert mindenki védekezhet a rontás ellen, hiszen beavatott.

Imádják a turisták

Haitin mindenütt láthatóak jelek, rajzok, feliratok, amelyeknek a vudu vallásban jelentésük van. Előfordulnak egyszerű tárgyak is, amelyeket megáldottak, vagy hatalommal ruháztak fel, ezek jelentését csak a beavatottak ismerik.

A turisták körében népszerűek a vudu témájú festmények, ajándéktárgyak, valamint a látogatóknak szervezett szertartások, bár ezeknek nincs sok közük a tényleges vuduszertartásokhoz, rítusokhoz.

Hogy milyen ereje van ma is az ősi vallásnak: 1997-ben Haitin január 11-ét nemzeti vudunappá nyilvánították.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...