Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A világ leggyorsabb kamerája azonosítja a kóbor ráksejteket

A világ leggyorsabb kamerája azonosítja a kóbor ráksejteket

A vérben keringő sok millió egészséges sejt között is képes gyorsan azonosítani néhány elkóborolt ráksejtet az a rendszer, amelyben egy optikai mikroszkóphoz a világ eddigi leggyorsabb kameráját csatlakoztatták amerikai kutatók.

Új optikai mikroszkópjukról a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) mérnökei az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben számoltak be.
A sok millió sejt között keringő, valahonnan elkóborolt sejtek észlelése és azonosítása automatikusan működő, nagy áteresztőképességű, egyúttal gyors technikát igényel, hiszen pontos eredményekre van szükség, méghozzá ésszerű időn belül. A digitális kamerával felszerelt mikroszkópokat tekintik jelenleg a legalkalmasabbnak a sejtelemzésre, hátrányuk azonban, hogy túl lassúak a feladatra.
"Ahhoz, hogy a kóbor sejteket elkapja, a kamerának képesnek kell lennie arra, hogy folyamatos üzemmódban képek millióit készítse és dolgozza fel, mindezt igen nagy mintavételezési sebességgel" - magyarázta Bahram Jalali kutatásvezető, aki szerint a hagyományos (CCD és CMOS) kamerák ehhez nem elég gyorsak és nem elég érzékenyek. Időbe telik ugyanis, mire a pixelsorokból kiolvassák az adatokat, nagy sebességnél pedig csökken a fényérzékenységük.
Az UCLA szakemberei olyan nagy áteresztőképességű, átfolyáson alapuló optikai mikroszkópot fejlesztettek ki, amellyel minden korábbi korlátot sikerült átlépniük. A rendszer érzékenysége olyan nagy, hogy az átáramló folyadékban valós időben detektál 1 millió sejt között megbúvó egyetlen oda nem illő, kóbor sejtet.
Vérvizsgálatnál alkalmazva másodpercenként 100 ezer vérsejt az új eszköz áteresztőképessége, ami körülbelül két nagyságrenddel jobb, mint a korábbi sejtelemzőké - idézte a kutatók eredményét a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál (www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120706164420.htm).

Címkék: Tudomány-technika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során