Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Július 13. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

A vidék lehetőségei: felvirágoztatnák Nógrád megyét

A vidék lehetőségei: felvirágoztatnák Nógrád megyét

Valaha virágzott itt a mezőgazdaság, ma azonban az ebből a szempontból a legelmaradottabb térségek közé tartozik hazánkban az Ipoly-menti terület.

A Nógrád megye nyugati részén fekvő rész kiváló alapot biztosítana az efféle gazdálkodáshoz. Ennek apropóján készült el az a hatrészes TV műsor, melyet az Ipoly- völgyi Közösségi Televíziósok Egyesülete hívott életre.
Vidéken élni és dolgozni nem rossz, a vidékfejlesztésben van perspektíva, a célok és a lehetőségek pedig adottak ahhoz, hogy az Ipoly-menti terület újra virágkorát élhesse. Ennek szeretne hangot adni a „Mérleg” című tematikus sorozat, amely hat részben mutatja be a térségfejlesztés lehetőségeit. A televíziós sorozat a vidéki, gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedés érdekében készült. A műsor készítőinek egyik fő célja, a gazdálkodók számára világossá tenni a vidékfejlesztési elveket és a fejlesztési lehetőségeket.
Ezen kívül szeretnék, ha összeállításukkal a falusi családok számára pozitív értékképet sugározhatnának a vidéki élet kimagasló lehetőségeiről.
Nem utolsó sorban pedig a szakemberek párbeszédre ösztönzésével is hozzá kívánnak járulni mind a műsor, mind pedig a kitűzött vidékfejlesztésre vonatkozó célok sikeréhez.
A műsor, számos aktuális információt is közvetít, így szó esik benne a vidékfejlesztéssel kapcsolatos stratégiáról, a programok támogatásáról, segítve mindezzel a 2014-es európai tervezési időszak agrár-és vidékfejlesztését.
Emellett a készítők nagy hangsúlyt fektetnek a magyar vidékről alkotott negatív összkép megváltoztatására.
Az első részben a nézők Nógrád megye megszületésével és történetével ismerkedhetnek meg. Ezt követően a terület természeti adottságait, közlekedését és fejlődésének irányát mutatják be az alkotók, majd pedig a 80-as 90-es évekbe kalauzolnak minket.
A műsor a nyugati és a keleti területek helyzetét is elénk tárja, majd pedig a falvak mai életébe nyerhetünk bepillantást, továbbá a gazdasági válságban fellépő morális válság kérdései is napirendre kerülnek. Szó esik a Nógrád megyében folyó gazdasági képzésről és annak aktuális helyzetéről, az értelmiség helyben betöltött szerepéről, és valós példáját is láthatják a nézők annak, hogy a térséget lak- és munkahelyéül választók hogyan találják meg számításukat.
A sorozat elkészítésében hozzáértő televíziós szakemberek és gazdasági szakértők voltak a készítők segítségére. A műsort a megye egyik legnagyobb televíziós csatornáján, az Ipoly Televízión keresztül nézhették meg tavasszal a térségben élők. A sorozatot ősszel megismétli az Ipoly Tv. A körülbelül 98 500 néző közül a legtöbben falvakban élő családok.
A TV műsor, mint támogatott projektötlet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Címkék: mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.