Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 21. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A túl sok sztatin vesekárosodást okozhat

A túl sok sztatin vesekárosodást okozhat

Azoknál az embereknél, akik túl sok adagot szednek be a népszerű koleszterin-csökkentő sztatinokból, megnő a kockázata a különböző vesebetegségek kialakulásának - számol be a Health Day. A kutatásban résztvevők közül azoknak, akik nagy mennyiségű sztatint vettek be, 34 százalékkal megnőtt az esélye az akut vesebetegség kialakulására a kezelés első 120 napja alatt.

A sztatinokat a vér koleszterinszintjének csökkentésére szokták felírni, az orvosok azonban azt javasolják, hogy mindenképpen menjen el a páciens májenzim vizsgálatra, mert szedése májkárosodást, izomfájdalmat és gyengeséget okozhat. A vesére vonatkozó kártékony hatása azonban újdonságnak tűnik.

Jelen tanulmányba mintegy kétmillió páciens egészségügyi adatait elemezték, akik rendszeresen szedtek sztatinokat. Egy részük eleve vesebetegséggel élt, míg más részük egészséges volt.

A tanulmány megállapította, hogy azok, akik eleve vesebetegséggel élnek, nem voltak nagyobb vesekárosodási kockázatnak kitéve attól, hogy sztatinokat szedtek. Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a sztatinok szedése megemeli a vizeletben lévő fehérjeszámot, ami egy előjele a vesebetegségnek. A betegség jele lehet a sötét vizelet, a vizeleti nehézségek vagy a mosdó túl gyakori látogatása. Hogyha sztatint szed és az említett problémák valamelyikét tapasztalja, mindenképpen konzultáljon orvosával!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.