Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. December 03. 18:12, vasárnap | Helyi
Forrás: 24-tech/web/zsuffa csaba

A telefonos átverés lényege - csomagküldős, számlabefizetős, az előfizetés lejártára emlékeztető csaló SMS-ek...

A telefonos átverés lényege - csomagküldős, számlabefizetős, az előfizetés lejártára emlékeztető csaló SMS-ek...

Vannak árulkodó jelek - mutatjuk!

A telefonos átverés lényege, hogy váratlanul éri az embert, a csalók megijesztik az áldozatot a gyanús utalás/visszaélés említésével, a pénz elvesztésével, és a felfokozott helyzetet kihasználva, a hívott felet sürgetve elérik, hogy gondolkodás nélkül telepítse az internetről ingyenesen letölthető programot, utaljon vagy kiadjon érzékeny adatokat.

A hívás mögött állók ügyesen használják a bankoknál megszokott protokoll egyes elemeit, ugyanakkor Sonjic László felhívta a figyelmünket azon részletekre, amelyeknek a hiánya vagy említése be kell, hogy indítsa a riasztót a fejünkben.

Nagyon fontos, hogy a bank telefonos megkeresés esetén csak olyan adatokat kér el, ami alapján beazonosítható az ügyfél. Az ügyintéző személyes adatokat egyeztet, például név, anyja neve, születési hely és idő, és bár nem feltétlenül kell felsorolni az összeset, ezek egy része mindenképpen szükséges az azonosításhoz – mondta a szakember.

Amennyiben ez a hívás elején elmarad, annak már fel kell villantania a piros lámpát, Sonjic László hozzátette, hogy a bank egy esetleges hívás során nem kérdez arra vonatkozó információkat, hogy milyen pénzügyi tranzakciókat hajtott végre az ügyfél, mennyi az egyenlege, milyen lekötései vannak, mi a számla- vagy kártyaszáma, hiszen az ügyintéző ezeket látja a pénzintézet rendszerében.

Nagyon fontos továbbá, hogy amennyiben valóban a banktól érkezik a hívás, akkor nincs olyan szituáció, aminek keretében a munkatárs olyan érzékeny adatokat kérne, amivel harmadik személy végre tudna hajtani egy fizetési tranzakciót.

Tehát nem kér felhasználónevet, jelszót, és pláne nem kéri el a kétfaktoros azonosítás megerősítő kódját, ami SMS-ben érkezik a telefonra.

A bank soha nem kér fizetési adatokat, továbbá nincs olyan, hogy biztonsági program, nincs biztonsági számla, nincs letöltendő vírusirtó program. Ezek mind olyan kamu fogalmak, amit csak a csalók, csak az elkövetők alkalmaznak.

– hangsúlyozta bankbiztonsági szakértő, kiemelve, hogy ez nem csupán az OTP, de minden más pénzintézet esetében is igaz.

Ha tehát elmarad a megfelelő azonosítás, és a hívó fél olyan információk felől érdeklődik, amit a banknak tudnia kell, illetve szóba kerül a biztonsági számla, a vírusirtó letöltése, kapcsolni akarják az IT-s kollégát, esetleg belépési vagy bankkártya adatokat kérnek, akkor a legokosabb, ha bontjuk a vonalat.

Sonjic László hozzátette: amennyiben felmerül az átverés gyanúja, akkor az ügyfélnek egyszerűen közölnie kell a telefon másik végén lévő féllel, hogy a befejezi a hívást, és maga veszi fel a kapcsolatot a bankkal.

Átverés esetén a csalók ilyenkor sokszor kiesnek a szerepükből, ügyfélszolgálatostól szokatlan, számonkérő hangnemet ütnek meg, olykor káromkodnak, vagy azonnal bontják a vonalat, amíg egy valódi banki munkatárs udvariasan elfogadja a döntést.

Amennyiben tényleg a számlánkat vezető pénzintézettől érkezett a hívás, úgy a bank a hivatalos telefonszámait feltárcsázva az ügyintézés onnan folytatható, ahol korábban a vonal bontása előtt befejeződött.

Nem csak telefonhívással akarnak átverni
Bár a telefonos átverés az egyik legnépszerűbb módja a csalásnak, nem csak akkor érdemes figyelni, ha megcsörren a mobilunk és a vonal végén egy banki ügyintéző mutatkozik be.

Az ünnepek közeledtével nő az Interneten folytatott vásárlások száma, és ezt a csalók is igyekeznek kihasználni. A világháló tele van olyan, valódi webáruházakat lemásoló oldalakkal, amelyek csak azért jöttek létre, hogy megszerezzék a felhasználók érzékeny adatait.

A böngészőt használva éppen ezért mindig figyelni kell arra, hogy mi magunk gépeljük be az adott online bolt webcímét (vagy használjunk hivatalos applikációt, esetleg elmentett könyvjelzőt), és ne hagyatkozzunk a különböző keresőmotorokra, ugyanis ezek sokszor – akár fizetett hirdetésként – átverős webhelyek linkjeit dobják elénk, ahol aztán kellő figyelem hiányában vásárlás helyett a csalóknak adjuk át a bankkártyánk adatait. Ugyanez igaz akkor is, ha a webbankunkat használnánk: soha ne rutinból tegyük, ellenőrizzük, hogy valóban a pénzintézet webhelyére navigáltunk.

Sonjic László kiemelte továbbá, hogy a csomagküldős, számlabefizetős, az előfizetés lejártára emlékeztető csaló SMS-ek mellett érdemes figyelni azokra az üzenetekre is, melyek arról értesítenek, hogy nyertünk valamilyen nyereményjátékon.

Az átverés lényege itt is az, hogy örömünkben lekattintsuk az üzenetben szereplő linket, aminek minden esetben az a vége, hogy olyan adatokat kell megadni, amivel a csalók visszaélhetnek. Az ilyen átverések elkerüléséhez pedig tényleg nem kell más, csak a józan ész: jelentkeztünk az üzenetben említett nyereményjátékra? Amennyiben a válasz nem, akkor bizonyos, hogy csak át akarnak verni minket.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE

😃 ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Mi a híreket reklámok nélkül adjuk ... https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.