Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tehetségkutatók nem az éneklés öröméről szólnak

A tehetségkutatók nem az éneklés öröméről szólnak

Pezsgő kórusélet zajlik Magyarországon, emberek százezrei vesznek részt rendszeresen a közös éneklésekben, melyet a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, rövid nevén a KÓTA igyekszik koordinálni. December 15-én, Kodály Zoltán születésének 131. évfordulója alkalmából pedig koncertet rendeznek a felújított Zeneakadémia épületében. Minderről Mindszenty Zsuzsánna, a Kóta elnöke beszélt a Köz-vélemény című műsorban.

Kodály évfordulójának napján lassan két évtizede ünneplik a Magyar Kórusok Napját, és végre ismét a megújult Zeneakadémiában lesznek a koncertek, amelyen az ország minden tájáról összesereglett kórusok Kodály-műveket adnak elő - számolt be Mindszenty Zsuzsánna, aki az ELTE zenei tanszékének docense is egyben. „Mindenki számára csodálatos élmény lehet, ahogy Kodály születésnapjának előestéjén megszólaltatja a Tedeumot ez a nagyon nagy létszámú, csodálatos együttes” – invitálja a közönséget Mindszenty.

A szövetség az ország egyik legnagyobb, százezres nagyságrendű civil szervezeteként szerteágazó tevékenységet végez: jeles dátumokhoz kötődő központi koncerteket szerveznek, a zene világnapján, október 23-án, a Kórusok napján, vagy a magyar kultúra napján. Emellett egyéb programok koordinálásában is részt vesz a KÓTA: információnyújtás, szakmai továbbképzések, fórumok, szakmai napok (Éneklő Ifjúság), konferenciák, nyári táborok népzenészeknek, kórusénekeseknek reneszánsz kurzus. „Olyan rendezvényeket próbálunk szervezni, ahol örömmel énekelhetnek, egymást is meghallgathatják, és közösségi összetartozást is érezhetnek” – meséli a Liszt-díjas karnagy.

A szervezet nemzetközi kapcsolatai is egyre intenzívebbek, a közeljövőben társrendezőként több nemzetközi rendezvényt is megvalósítanak. A KÓTA minősíti a kórusokat is, aminek két fajtája van: iskolai- és felnőttkórus minősítés. A szervezet újságja a Zeneszó, melyben beszámolnak az elmúlt időszak eseményeiről. Van miről, mert Magyarországon sokféle kórus létezik, vannak a régi, hagyományos repertoárt képviselői, és akik a könnyedebb műfajokat képviselik. „Senki nincs kizárva, nincs megkötve, hogy csak klasszikus lehet, tárt karokkal várjuk a könnyedebb stílusú csatlakozókat” – mondja Mindszenty.

Az Éneklő Ifjúság Mozgalom jövőre lesz 80 éves, megalakulása az 1934. április 28-án, a Zeneakadémián előadott ifjúsági koncerthez köthető, amelyen 14 kórus 1200 ifjú énekese lépett fel. Akkora élmény volt ez, hogy ettől a naptól kezdve április 28. az Éneklő Ifjúság Napja, amit kevés szünettel a mai napig megtartanak. 1931-ben megalapították a Magyar Kórus Kiadót, és a Magyar Kórus Zenei Szaklapot, valamint az Énekszó című újságot is.

Az ország nehéz anyagi helyzete ellenére elő lehet teremteni a működéshez szükséges háttért, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Balassi Intézet támogatásai, pályázatai révén. „Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen pályázatokat találjunk. Nagyon nagy munka, a titkárságunk heroikus munkát végez a napi problémák megoldása mellett a pályázatok megírásával és elszámolásával” – magyarázza Mindszenty Zsuzsánna. Hozzáteszi, hogy a programokra, projektekre általában van pénz, ám a működési költségekre annál nehezebb előteremteni a fedezetet, amire egy ilyen sok emberrel működő szervezetnek szüksége van.

Mindszenty szerint énekelni mindig, minden időben van kedvük az embereknek, csak az a kérdés, hogy mit akarnak énekelni. „Láthatjuk a tehetségkutató versenyek tömkelegét, de ezek nem annyira az éneklés öröméről, hanem inkább az önmegvalósításról, a pillanatnyi csillogásról szólnak” – véli. Kodály idejében sokfős, nagy kórusok működtek, a mai világban ez egy kissé átalakult, nem várhatják, hogy ilyen nagy kórusokat tartsanak fönt. Inkább kisebb kamarakórusok, énekegyüttesek alakulnak, de megvannak azért a régi nagy kórusok is.

Nagyobb problémának látja, hogy az iskolai énektanítás, zeneoktatás szétzilálódott az elmúlt 20-30 évben, évtizedekig tarthat, míg ezt összekaparják. Régen a gyerekek az iskolai élmények révén szívesen jöttek felnőtt kórusba, „de ha az iskolában nincs ének, nincs kórus, akkor honnan legyen zenei élménye, miért választaná ezt felnőttkorában?” – teszi fel a kérdést Mindszenty, aki szerint az emberekben mélyen, csírájában ott van az éneklés iránti kedv.

A jövőre nézve, tavasszal, április 23-27. között nagyon nagy nemzetközi zenei nevelési konferenciának, ad helyt a KÓTA, a világ minden tájáról rengeteg külföldi előadó érkezik, a legkiválóbb magyar előadók mellett. A konferencia nyitott, bárki bejöhet, a hivatalos nyelve angol lesz. „Itt az ideje, hogy felcsatlakozzunk a világhoz” – mondja a KÓTA elnöke. Mindez pedig csak felvezetés a 2015-ös pécsi Europa Cantat fesztiválhoz, amelyet legutóbb 1988-ban tartottak Magyarországon. 2000-2500 részvevő érkezik a világ minden tájáról. „1988-ban egész Pécs énekelt, és a mai napig kihatással van a város kultúrájára, most rettentő büszkék vagyunk, hogy az Europa Cantat ismét idehozza ezt a fesztivált, egy igazi szép program lesz” – zárja szavait Mindszenty Zsuzsánna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során