Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2012. November 07. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szoptatás és az együtt alvás jót tesz a kismamának

A szoptatás és az együtt alvás jót tesz a kismamának

Nemcsak a babára, a mamára is hatással van a szoptatás és az együtt alvás. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy azoknak volt a legjobb szinten a stresszhormonjuk, akik szoptatták, de nem aludtak együtt a babájukkal. Legrosszabbul azok jártak, akik együtt aludtak, de nem szoptatták a babájukat - írja a Fox News.

A kutatók a nők optimális hormon szintjének elérésére keresték a választ. Az optimális az, amikor reggel magas a kortizol szintje és alacsony este, amely hozzásegít a megfelelő alváshoz.

Azoknak a nőknek, akik nem szoptattak, de viszont együtt aludtak kisbabájukkal, merőben eltért a normálistól a stresszhormon szintjük. Az eredmények azt mutatták, hogy a legideálisabb a kortizol szintje azoknak a nőknek volt, akik szoptatták, de nem aludtak együtt kisbabájukkal.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kortizol szint terhesség alatt emelkedik, és a szülés után azonnal csökken, most azt nézték meg, mi történik a későbbi időszakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.