Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. November 02. 06:32, csütörtök | Belföld
Forrás: web/wikipedia/Zsuffa Csaba

A Szépművészeti Múzeumból 7 nagy értékű festményt loptak el - az évszázad magyarországi bűncselekménye

A Szépművészeti Múzeumból 7 nagy értékű festményt loptak el - az évszázad magyarországi bűncselekménye

Köztük Raffaello Eszterházi Madonna című alkotását - ezzel a hírrel kezdték a napot 1983. 11. 05-én az újságok. Az esetet a korabeli sajtó az évszázad magyarországi bűncselekményének nevezte.

Ezen a napon, a budapesti Szépművészeti Múzeumban elkövetett betörés során a múzeum hét festményét lopta el egy magyar és olasz tagokból álló bűnbanda. A műkincseket feltételezhetően egy görög milliomos megrendelésére tulajdonították el.

Egy képet 1983 decemberében Törökbálinton elásva, a többi hatot 1984 januárjában a görögországi Aigion környékén lévő Panagia Trypiti kolostorban, egy bőröndben találták meg.

Hogyan történt?

1982-ben a Szépművészeti Múzeum külső tatarozása miatt az épület hátsó szakaszát beállványozták. 1982 szeptemberében a régi képtárban egy ideiglenesen telepített riasztót helyeztek üzembe. 1983. augusztus 3-án a riasztó egyik infraérzékelője elromlott, ezért kiiktatták a rendszerből. November 1-jén az ideiglenes riasztó üzemképtelenné vált.

November 5-én, szombaton éjszaka három őr teljesített szolgálatot. 20 órakor kezdték meg az épület bejárását, amivel körülbelül 21 órára végeztek. Ezt követően éjfélig a régi képtárral szemben levő szolgálati helyiségben tartózkodtak. Ekkor kezdték meg az újabb ellenőrzést a Régi képtárban. Ekkor észlelték, hogy a régi képtárból két, másik két teremből további öt kép eltűnt.

Az ellopott képek

Esterházy Madonna -Raffaello

Pietro Bembo kardinális ifjúkori képmása -Raffaello

Giorgione képmása -Giorgione valószínűsített önarcképe

Női képmás -Tintoretto

Férfi képmás -Tintoretto

Szűzanya hat szenttel -Gianbattista Tiepolo

Pihenő szent család -Giandomenico Tiepolo

A helyszíni szemlét a kedvezőtlen látási viszonyok miatt reggel hatkor kezdték meg.

A szemle megállapította, hogy az 1. kiállítóterem Állatkerti körútra néző ablakán keresztül jutottak be az elkövetők, ahová az építési állványon másztak fel. Az ablak előtti díszerkélyen három üres képkeretet, egy 50 × 60 cm nagyságú fémlemezt 72-es számozással, egy műanyag zsákot, egy Olaszországban gyártott, műanyag nyelű csavarhúzót, egy borotvapengét, valamint piros-fehér-zöld vagy zöld-fehér-piros vezetőszálú kötéldarabokat találtak.

Az ablakon, az üvegcserepeken és a képkereteken sikerült ujjlenyomatokat találni. A teremben, az erkélyen és az állvány alján lábnyomokat rögzítettek. A nyomozókutya a Gundel étterem parkolójáig tudta követni a nyomokat.

A nyomozás
A közvélemény november 6-án este, a Magyar Televízió A Hét című műsorából értesült a bűncselekményről. A lakosságtól több bejelentés is érkezett, de egyik sem vezetett a képek nyomára. A múzeumtól egy zsaroló levelében hatmillió forintot követelt a képekért cserébe. De ennek az esetnek a felderítése sem a valódi betörőkhöz vezetett.

Az ítélet
1984. március 16-án a Fővárosi Főügyészség vádiratot bocsátott ki a betörés magyar elkövetői ellen. Április 16-án megkezdődött a magyarországi per.

Kovács Gusztávot 12 év fegyházra, Raffai Józsefet hét év börtönre, Jónás Katalint 6 hónap felfüggesztettre ítélték. Olaszországban Morinit és Sciantit 4 év és 6 hónap, míg a banda másik három tagját 4 év és 9 hónapos elzárásra ítélték. Görögországban a megrendelőként gyanúsított személyt bizonyítékok hiányában nem büntették meg.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.