Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 13. 07:18, szerda | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Világszenzáció! Új szintre lép az orvostudomány a stroke gyors kezelésében

Világszenzáció! Új szintre lép az orvostudomány a stroke gyors kezelésében

A szélütés kezelése során az időben nyújtott segítség kritikus fontosságú a betegek életének megmentésében és a későbbi következmények enyhítésében.

A hordozható ultrahangos készülékek kiemelkedő szerepet játszanak a gyors és pontos károsodásfelismerésben stroke esetén.

Az EU támogatásával fejlesztett ultrahangos technológia új szintre emeli a diagnosztikai lehetőségeket – derült ki a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazin beszámolójából.

A gutaütés évente több millió ember életét veszélyezteti és számos esetben maradandó károsodást okoz. Európában évente mintegy 1,5 millió embert érint, közülük harmaduk külső segítségre szorul. Az időben nyújtott orvosi segítség kulcsfontosságú a stroke kezelésében és minél gyorsabb a beavatkozás, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Az orvosoknak fontos azonban pontosan azonosítani a stroke típusát a megfelelő kezelés érdekében.

Az első órákban kapott kezelés jelentősen csökkentheti a szélütés által okozott károkat. A ResolveStroke nevű ötéves uniós támogatással lezajlott kutatás célja az volt, hogy az orvosok gyorsabban tudják meghatározni a megfelelő kezelést a szélütött betegek számára. A projekt kiemelte az ultrahangos vizsgálat fontosságát a hagyományos képalkotási módszerek, például a CT- és MRI-vizsgálatok helyett.

Míg a CT- és MRI-vizsgálatokhoz speciális központok és magasan képzett szakemberek szükségesek, az ultrahangos készülék hordozható és gyorsabb diagnózist tesz lehetővé, akár a mentőautóból is. Bár az ultrahangos felvételek általában kevésbé pontosak lehetnek a hullámok szóródása miatt, az előnyök közé tartozik az egyszerűbb elérhetőség és a gyorsaság.

Párizsi kutatók a szuperultrahang elterjesztésén munkálkodnak, míg Belgiumban egy másik uniós kutatási projekt szakemberei egy sokoldalú, kézi ultrahangszondát fejlesztenek, amely könnyítheti az orvosok diagnosztikai munkáját a szülészeti ellátástól a sportsérülések kezeléséig.

A mesterséges intelligencia által elemzett képek piezoelektromos, mikromegmunkált ultrahangos jelátalakítókon alapulnak, amelyek szilikonfóliás "dobokként" működnek. Ezek rezegnek feszültség hatására, és kiterjesztik az ultrahanghullámokat a test különböző részeinek képalkotásához.

A prototípust jelenleg holttesteken tesztelik a képminőség javítása érdekében, és az élő embereken végzett kísérletek engedélyezése után várhatóan öt év múlva lesz elérhető a széles körű és megfizethető eszköz a klinikai gyakorlatban.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye
. . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák