Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Május 09. 18:05, kedd | Helyi

A SALGÓTARJÁNI TEMETŐK ÁLLAPOTA TÖBB SZEMPONTBÓL IS AGGÁLYOS

A SALGÓTARJÁNI TEMETŐK ÁLLAPOTA TÖBB SZEMPONTBÓL IS AGGÁLYOS

Olvasóink írták: az eszébe se jusson senkinek, hogy a város temetőinek bármelyikét is SAJÁT SZEMÉLYES HASZNÁRA PRIVATIZÁLJA!

Körbejártuk a helyzetet, így született meg a mai írás.

A temetők létesítéséről, fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik. Az üzemeltetői feladatokat - megbízási szerződés alapján - a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. látja el.

Leírjuk a jelenlegi gondokat és célunk a helyzet békés és konstruktív megoldása.

Temetőink állapota: évek óta folyamatosan gondot jelent, miközben csak a megyeszékhelyen is több tízezer családot érint.
Tehetetlenség vagy eszköztelenség?

Három kérdés kerül terítékre:

1., Az első a karbantartás és tereprendezés folyamatos elmaradása:
- Sírhelyeink fenntartása jelentős költségekkel jár. A családok elhunyt tagjainak sírjai rendszeres karbantartást és odafigyelést igényelnek. Ezt a költséget a „fenntartó” magas összegű számláival tetézi. Ezek kifizetése sok család számára jelent jelentős anyagi terhet. Sokak szerint a „szolgáltatás” jelentősen túlárazott, a teljesítés oldaláról joggal kifogásolható.
- Kiemelt alkalmak esetén (például anyák napja előtt), a fenntartónak kötelessége lenne a terület előzetes rendezése, így például a füves területek nyírása, az utak javítása. Nem teszi.

2., A hívatlan éjszakai látogatók kérdése:
Sírhelyeink a Salgótarján- és környéki temetőkben folyamatos vadkárok elszenvedői. Tömegesen jelzik a lakosok Nógrád vármegye településen, hogy temetőikbe bejárnak a vadak.

Temetőink területét szinte mindenhol bokros részek, erdős területek vagy szántóföldek határolják. Az állati nyomokból látszik, hogy a szarvasok, őzek és vaddisznók bekalandoznak a sírkertekbe és lelegelik a frissen ültetett virágokat a szeretteik sírját gondozók elkeseredésére és bosszúságára. Ezzel már most is jelentős károkat okoznak, de a tavaszi virágültetési szezonban ez még jelentősebb gond lehet.
Vannak elkeríthetetlen területek, más helyeken azonban nem lenne gond a kerítéssel való védekezés.

Reménytelen elvárás lenne a megoldás? Hogyan kezelhetők ezek a gondok:

- Temetőink egy részében sehogy. Azokban az esetekben, ahol a terület nincs elkerítve a természeti környezettől, ezt a tényt el kell fogadni. Azok számára, akik ezzel a jelenséggel még nem találkoztak, azoknak az adott veszélyforrást tudomásukra kell hozni. Megoldást jelent tehát, ha a terület üzemeltetője már a bejáratnál elhelyez egy erre a tényre felhívó hirdetményt. A tájékoztatás elmaradása okozza a legtöbb felháborodást, hiszen meglepetésként hat.
Az ide látogatóknak ebben az esetben el kell fogadniuk, hogy ha békés sírhelyet szeretnének ápolni, csak művirág elhelyezésével emlékezhetnek szeretteikre.

- Körbekerített temetőink esetében a szakemberek már nyilatkoztak. A tárgyban megkérdezett vadász szakértők véleménye, hogy a terület védelmét az jelentheti, ha a kerítés magassága minimum 2,5 méter. További elvárás, hogy a kerítés felső része nem tartalmazhat kiálló, sérüléseket okozó drótelemeket. Az országútjainkon védekezésként régóta bevett eljárás a vadhálós útvédelem. Vajon alkalmazható ez a megoldás ebben az esetben is?
Vannak érettebben, konstruktívabban és célravezetőbben gondolkodó települések, ahol civil kezdeményezésre és társadalmi munkában már vadkerítést építenek a helyi lakosok. A beépítendő anyagokhoz támogatást nyújtanak a helyi cégek és egyéni vállalkozók. Ezt a gondolatot nálunk Salgótarjánban még csak körvonalazni is naivitás lenne.

Ha van kerítés jöhet a második alapszabály: mindenki csukja be maga után a kaput.

- A fennálló feszültségteljes viszony tehát nem a vadállomány és a temetőket látogató polgárok között húzódik, hanem a terület közönyös, apatikus üzemeltetője és a szolgáltatást igénybe vevő (nem is keveset) fizető ügyfelek között.
- Végül többek kérdését tolmácsoljuk, amikor felvetjük, vajon van-e olyan biztosítása az üzemeltetőnek amely a tevékenysége során előforduló káreseményeket kezeli?

3., Az enyves kezű, kegyeletsértő betolakodó tolvajok megfékezése:
- A tolvajok nem kímélik temetőinket sem. Az a gyakorlat amelyet folytatnak a munka nélkül szerzett jövedelem megszerzésére, elképesztő és felháborító.
Vajon a temetőből hatalmas virágcsokrokkal távozókat nem lenne érdemes kérdőre vonni? Ezt a szolgáltatást nem tartalmazhatja a kiszámlázott éves fenntartási díj összege?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.