Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2012. Február 09. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A salgótarjáni biomassza erőmű a káros beruházások listáján

A salgótarjáni biomassza erőmű a káros beruházások listáján

Öt hazai beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások térképére a Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat felmérése szerint.

A felmérésről szóló, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a bankfigyelő hálózat által kiadott közlemény szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások. A káros projektek között öt magyarországi beruházás is szerepel, köztük például a folyamatban levő 4-es metró és a tervezett salgótarjáni biomassza erőmű projektje.
A tanulmány 33 káros és problémás projektet tárt fel a régióban, összesen 16,5 milliárd euró értékben. A bolgár, cseh, észt, lengyel, macedón, magyar és szlovák projekteket felvonultató listában többek között természetvédelmi területeket átszelő autópályák, hulladékégetők és repülőterek szerepelnek, amelyek megvalósítása folyamatban vagy tervben van az Európai Unió költségvetéséből
Magyarország öt nagy beruházással szerepel a térképen: a 4-es metró beruházásával és a tervben lévő Duna-Tisza-csatornával, a Duna hajózhatósága projekttel, a csongrádi vízlépcsővel, és a salgótarjáni biomassza-erőmű létesítésével.
A közlemény szerint a projektek megvalósítása súlyos károkat okozhat, köztük a megnövekedő légszennyezést, a biológiai sokféleség csökkenését, illetve növekvő árvízveszélyt.
Az 1995-ben alakult bankfigyelő hálózat egy olyan nemzetközi civil szervezet, amelynek jelenleg 12 országból vannak tagjai Közép- Kelet Európa és a Balkán térségéből. A hálózat célja, hogy figyelemmel kísérje a nemzetközi pénzügyi intézmények tevékenységét és működőképes, alternatív javaslatokkal álljon elő. A Magyar Természetvédők Szövetsége 2003-tól működik együtt a Bankfigyelő Hálózattal.

Képünk illusztráció.

Címkék: biomassza

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:52, szerda | Helyi

Hideg idő sok napsütéssel

Kezdetben a Dunántúlom, elsősorban délnyugaton átmeneti hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, de jelentős mennyiség sehol sem valószínű.

2023. Február 08. 07:30, szerda | Helyi

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója!

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója! A Westendben épült át az Automobil és Tuning Show idei fődija, a SEAT Leon ST FR

2023. Február 07. 13:28, kedd | Helyi

Szén-monoxid-szivárgással, kéménytűzzel és gépjárműtűzzel indult a hét!

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap este egy balassagyarmati, Mikó Zoltán utcai családi házban.

2023. Február 06. 11:09, hétfő | Helyi

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.