Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. December 11. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A remények szerint 2014-ben teljes foglalkoztatottság lesz Salgótarjánban

A remények szerint 2014-ben teljes foglalkoztatottság lesz Salgótarjánban

Salgótarján 2,7 milliárd forintos hitelállományának átvállalásáról folytatott tárgyalást Orbán Viktor hétfőn a nógrádi megyeszékhelyen.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester a kormányfővel közösen megtartott sajtótájékoztatón elmondta: munkahelyteremtésben, a vízdíj csökkentésében és a 21-es főút négysávosításában is segítséget kértek a miniszterelnöktől. Orbán Viktor hangsúlyozta: 2014-re el akarják érni a városban a teljes foglalkoztatást.

Salgótarján polgármestere elmondta: a város már a tanácsrendszerből adósságállománnyal lépett át az önkormányzatiságba. Az előző, szocialista városvezetés nagyon komoly hiteleket hagyott a városra, és a szocialista kormányok idején történt forráskivonás következtében működési hitel felvételére is rákényszerült az önkormányzat - tette hozzá.
Székyné Sztrémi Melinda hangsúlyozta: 2010 óta komoly elmozdulás történt a kormány segítségével, hiszen a város 1,1 milliárdos kormányzati támogatásban részesült és még 250 millió forintot kapott önhibáján kívül hátrányos helyzetű településként, azonban a helyi bevételek nem nőnek, így az önkormányzat saját erőből nem tudja kiváltani hiteleit.
2012 szeptemberében 2,7 milliárd forint volt Salgótarján hitelállománya.
A polgármester közlése szerint egy városlakóra 24 ezer forint iparűzési adó, ezzel szemben 70 ezer forint hitel jut, ezért abban bíznak, hogy az állam az adósság 70 százalékát átvállalja.
A polgármester más ügyekben is segítséget kért Orbán Viktor kormányfőtől. Mivel Salgótarján legnagyobb problémája a már 28 százalékos munkanélküliség, a közfoglalkoztatásban kért nagyobb lehetőséget, mondván, ennek hátterét a város a Start programon keresztül biztosítani tudja, és több ezer embernek is képes lenne munkát adni.
A nógrádi megyeszékhelyen 725 forint a lakossági ivóvíz köbmétere, ennek csökkentéséhez is kormányzati támogatásban bízik a városvezető, aki Becsó Zsolt (Fidesz) megyei közgyűlési elnökkel együtt azt is kérte, hogy minél előbb kezdődjön meg a 21-es főút négysávossá bővítésének konkrét kivitelezése.
Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: a polgármesterrel nem kevesebbről állapodtak meg, mint hogy el akarják érni 2014-ben Salgótarjánban a teljes foglalkoztatást.

A magántőke nem lesz még ekkor abban az állapotban, hogy munkát tudjon adni mindenkinek, de a Start munkaprogram révén "olyan várost szeretnénk Salgótarjánból faragni, ahol csak azok élnek segélyből, akik nem akarnak dolgozni" - fogalmazott.
A miniszterelnök hozzátette: a kormány döntött a 21-es főút további négysávosításáról, a középső szakaszon 2014-ben megkezdődik az építkezés, mert az a cél, hogy ne legyen olyan megyeközpont, amelyet nem lehet elérni autópályán, és Salgótarján jelenleg ilyen.
A vízdíjat még az adósságrendezésnél is nehezebb kérdésnek nevezte Orbán Viktor, méltánytalanul magasaknak nevezve a salgótarjáni árak. Mint elmondta, munkacsoportot alakítottak Lázár János államtitkár vezetésével, a napokban esedékes államtitkári értekezleten "előveszik ezt a kérdést", és megoldást fognak találni arra, hogy érzékelhető mértékben csökkenjen a vízár Salgótarjánban.

Fotó: MTI

Címkék: orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:20, vasárnap | Helyi

Kína gyors felemelkedésére nem nagyon van példa a gazdaságtörténelemben

Kína egy olyan csoda végén, jobb esetben a közepén van, amire még nem nagyon láttunk példát a globális gazdaság-történelemben.

2024. Május 12. 08:13, vasárnap | Helyi

A magyar grafikus zseni élete - Würtz Ádám

Harminc éve, 1994. május 13-án halt meg Würtz Ádám Munkácsy Mihály-díjas grafikus, illusztrátor.

2024. Május 12. 08:10, vasárnap | Helyi

Halálos baleset történt Csécse és Szarvasgede között.

Fának csapódott egy autó a Nógrád vármegyei Csécse és Szarvasgede között szombat este, a jármű sofőrje a helyszínen meghalt közölte az Országos Mentőszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

Szeles idő hozza vissza a napsütést.

Kezdetben többfelé számíthatunk erősen felhős időre, az Alföldön elszórtan záporok is kialakulhatnak.