Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. November 04. 15:58, szombat | Bulvár
Forrás: agytoro/web/zsuffa csaba

A radioaktivitás, a polónium és a rádium felfedezése - Marie Curie, aki egy addig ismeretlen betegségben halt meg

A radioaktivitás, a polónium és a rádium felfedezése - Marie Curie, aki egy addig ismeretlen betegségben halt meg

Marie és Pierre Curie radioaktivitás-tanulmánya fontos tényező a tudományban és az orvostudományban. Megalkották a „radioaktivitás” kifejezést.

1867. 11. 07., Varsó. Megszületett Marie Sklodowska, később a férje után felvett neve szerint, Marie Curie. Így ismeri a világ. Ma rá emlékezünk.

1898-ban fedezte fel a tórium radioaktivitását, férjével közösen pedig a polónium és a rádium nevű radioaktív elemeket.

A radioaktivitás az a folyamat, amelynek során egy instabil atommag energiát veszít a sugárzás hatására. Az instabil magokat tartalmazó anyagot radioaktívnak tekintik.

1903-ban férjével, Pierre Curie-vel és Antoine Becquerellel megosztva fizikai Nobel-díjat, 1911-ben kémiai Nobel-díjat kapott.

1906-ban Párizsban egy lovaskocsi halálra gázolta Pierre Curie-t, akinek tanszékét Marie Curie átvette a Sorbonne-on.

1910-ben sikerült munkatársaival tiszta állapotban rádiumot előállítania.

1914-ben a párizsi Institut du Radium vezetésével bízták meg.

1934. 07. 04-én egy addig ismeretlen betegségben halt meg.

A teljes történet:

A radioaktivitást 1896-ban fedezte fel Henri Becquerel és Marie Curie, miközben foszforeszkáló anyagokkal dolgoztak. Ezek az anyagok fény hatására világítanak a sötétben és azt gyanította, hogy a katódsugárcsövekben a röntgensugárzás által keltett ragyogás összefüggésbe hozható a foszforeszcenciával.

Becquerel egy fotótányért fekete papírba csomagolt, és különféle foszforeszkáló sókat helyezett rá. Az uránsók a lemez feketedését okozták annak ellenére, hogy a lemezt fekete papírba csomagolták. Ezek a sugárzások a „Becquerel sugárzás” nevet kapták.

Hamar kiderült, hogy a lemez megfeketedésének semmi köze a foszforeszcenciához, mivel a feketedést az urán nem foszforeszkáló sói és a fémes urán is előidézték. Ezekből a kísérletekből világossá vált, hogy van egy olyan láthatatlan sugárzás, amely áthatol a papíron, és a lemezt úgy reagáltatja, mintha fénynek lenne kitéve.

Eleinte úgy tűnt, hogy az új sugárzás hasonló az akkor nemrég felfedezett röntgensugárzáshoz. Becquerel, Ernest Rutherford, Paul Villard, Pierre Curie, Marie Curie és mások további kutatásai kimutatták, hogy a radioaktivitás ezen formája lényegesen bonyolultabb.

A korai kutatók azt is felfedezték, hogy az uránon kívül sok más kémiai elem is rendelkezik radioaktív izotópokkal. Az uránércek teljes radioaktivitásának szisztematikus kutatása Pierre-t és Marie Curie-t is két új elem, a polónium és a rádium elkülönítésére irányította.

Marie és Pierre Curie radioaktivitás-tanulmánya fontos tényező a tudományban és az orvostudományban. Miután a Becquerel sugarain végzett kutatásaik a rádium és a polónium felfedezéséhez vezettek, megalkották a „radioaktivitás” kifejezést, hogy meghatározzák egyes nehéz elemek ionizáló sugárzásának kibocsátását. (Később a kifejezést minden elemre általánosították.)

Az ionizáló sugárzás radioaktivitásból és röntgensugárzásból eredő veszélyeit nem ismerték fel azonnal.

Polónium
A polónium egy kémiai elem. Egy ritka és erősen radioaktív fém. Rendkívül veszélyes az emberre. A polóniumnak kevés felhasználási területe van. Napjainkban a polóniumot általában milligramm mennyiségben állítják elő, intenzív radioaktivitása miatt.

Rádium
A rádium egy kémiai elem. A tiszta rádium ezüstfehér. A rádium minden izotópja radioaktív, felezési ideje 1600 év. A rádium bomlásakor melléktermékként ionizáló sugárzást bocsát ki. Marie és Pierre Curie fedezte fel 1898. december 21-én.

A Curie-k 1898. december 26-án jelentették be felfedezésüket a Francia Tudományos Akadémiának. A rádium elnevezése körülbelül 1899-re datálódik, a francia rádium szóból, amely a modern latinban a sugárból (sugár) keletkezett: ez a rádium kibocsátó erejének elismerése volt, energia sugarak formájában.

A radioaktivitás általános történelmi mértékegysége, a curie, az Ra radioaktivitásán alapul.

Az uránban lévő áthatoló sugarak kutatása és a rádium felfedezése elindította a rádium rák kezelésére való felhasználásának korszakát. A rádium kutatása az atomenergia első békés felhasználásának és a modern nukleáris medicina kezdetének tekinthető.

2014-től a nukleáris gyógyászatban való felhasználásán kívül a rádiumnak nincs kereskedelmi alkalmazása.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.