Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

A PSZÁF elmarasztalta az MTI-t piacbefolyásolás miatt

A PSZÁF elmarasztalta az MTI-t piacbefolyásolás miatt

Az MTI a Monetáris Tanács múlt heti kamatdöntése kapcsán közzétett hamis adatot tartalmazó gyorshírével tiltott piacbefolyásolást valósított meg – állapította meg a PSZÁF, amely ezért a hírügynökséget egymillió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. A hatóság megállapítása szerint a hírügynökség nem alkalmazott a hamis hír közzétételét megakadályozó kontrollmechanizmusokat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2013. augusztus 27-én napján észlelte, hogy a Magyar Távirati Iroda (MTI) által üzemeltetett elektronikus hírszolgáltató rendszerben 14:00 órakor az a gyorshír jelent meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 3,90 százalékra csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatlábat. (Az MNB által 2013. augusztus 27. napján 14:00 órakor közölt kamatdöntés – mint azt az MTI gyorshírének címe helyesen tartalmazta − a jegybanki alapkamatlábat valójában 20 bázisponttal, 4,00-ról 3,80 százalékra csökkentette.) A PSZÁF piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy az MTI hamis hírközlése kapcsán sérültek-e a tőkepiacról szóló törvény piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezései.

A PSZÁF a piacfelügyeleti eljárás lefolytatását követően határozatban állapította meg azt, hogy a főtevékenységként hírügynökségi tevékenységgel foglalkozó – ezen belül kifejezetten Magyarország nemzeti hírügynökségeként működő − MTI jogszabályban rögzített alapvető kötelezettsége a pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás. Az MTI azzal, hogy a vizsgált hírt gyorshírként adta ki, úgy ítélte meg, hogy a jegybanki alapkamatlábra vonatkozó adatok kimagasló hírértékkel bírnak.

A PSZÁF megállapította, hogy az adott helyzetben elvárható gondossági mérce egy hírszolgáltatással professzionálisan foglalkozó piaci szereplőtől megköveteli olyan kontrollmechanizmus kiépítését és működtetését, amely hatékonyan képes megakadályozni akár a műszaki hibából, akár az emberi mulasztásból eredő, hamis információ közlését. Amennyiben 2013. augusztus 27-én e követelmények érvényesültek volna az MTI eljárásában, úgy fel kellett volna ismerni a hamis információközlés lehetőségét.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt a PSZÁF 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az MTI-t. A hatóság enyhítő körülményként értékelte többek között azt, hogy az MTI angol nyelvű hírszolgáltatásában már a magyar nyelvű gyorshír kiadását megelőző másodpercben helyes adatot közölt, és a hamis adat megjelenésének észlelését mintegy 2 perccel követően a hamis információközléssel kapcsolatos javítást jelentetett meg, továbbá döntött a hamis információközlés jövőbeni újabb előfordulásának megakadályozása érdekében szükséges lépésekről. Szintén enyhítő körülményként értékelte a PSZÁF, hogy az MTI a piacfelügyeleti eljárás során együttműködő, a tényállás tisztázását, a jogszabálysértést eredményező folyamatok hatóság általi feltárását, rekonstruálását elősegítő magatartást tanúsított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk