Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2020. Január 13. 13:38, hétfő | Helyi
Forrás: police

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai.

Az elmúlt napokban több személyi sérüléssel és anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Nógrád megye útjain, melyek kapcsán a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a baleseti típusnál a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ennek a baleseti típusnak a kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjárművünk nem megfelelő állapota, vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség.

A téli közlekedés alapfeltétele a téli gumiabroncs használata, e nélkül nem is érdemes elindulni, hiszen ez az egyik fő baleseti veszélyforrás. A téli gumiabroncsot nem csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téli gumiabroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. Azonban a téli gumiabroncs sem minden útburkolaton biztosít megfelelő tapadást, például ónos eső esetén még a legjobb és legújabb téli gumi is csúszik.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós útfelületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel, és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem a téli vezetéssel összeegyeztethetők, és a sebesség megválasztásánál is legyünk körültekintőbbek.

A gépjármű csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák megtisztítása is lényeges.

A fent felsoroltakon kívül, vagy ezekkel összefüggésben az ilyen jellegű balesetet leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat miatt következnek be. Tartsuk be a téli közlekedés alapszabályait, s így minden közlekedő biztonságosan hazaérhet!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

…, hogy mindenki hazaérjen!”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 13:00, hétfő | Helyi

Közlekedési baleset Szügy belterületén

Egy vonat és egy személygépkocsi ütközött össze a Rákóczi úti vasúti átjáróban.

2020. Augusztus 10. 10:54, hétfő | Helyi

Tetten érték a betörőt, gyanúsítottként hallgatták ki

Két motorfűrészt és szeszes italt akart lopni a 38 éves nagylóci férfi.

2020. Augusztus 10. 09:00, hétfő | Helyi

Forgalomirányítás a 22-es számú főúton

Műszaki hiba miatt állt meg egy kamion Kishartyán külterületén.

2020. Augusztus 07. 13:23, péntek | Helyi

Megújult tornateremmel kezdik a tanévet a kerisek

Több mint nyolcmillió forint ráfordítással újíttatta fel a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum a salgótarjáni kereskedelmi iskolájának a külső tornatermét.