Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2020. Január 13. 13:38, hétfő | Helyi
Forrás: police

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai.

Az elmúlt napokban több személyi sérüléssel és anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Nógrád megye útjain, melyek kapcsán a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a baleseti típusnál a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ennek a baleseti típusnak a kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjárművünk nem megfelelő állapota, vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség.

A téli közlekedés alapfeltétele a téli gumiabroncs használata, e nélkül nem is érdemes elindulni, hiszen ez az egyik fő baleseti veszélyforrás. A téli gumiabroncsot nem csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téli gumiabroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. Azonban a téli gumiabroncs sem minden útburkolaton biztosít megfelelő tapadást, például ónos eső esetén még a legjobb és legújabb téli gumi is csúszik.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós útfelületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel, és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem a téli vezetéssel összeegyeztethetők, és a sebesség megválasztásánál is legyünk körültekintőbbek.

A gépjármű csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák megtisztítása is lényeges.

A fent felsoroltakon kívül, vagy ezekkel összefüggésben az ilyen jellegű balesetet leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat miatt következnek be. Tartsuk be a téli közlekedés alapszabályait, s így minden közlekedő biztonságosan hazaérhet!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

…, hogy mindenki hazaérjen!”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 11:19, kedd | Helyi

Balesetek az elmúlt napon - Nógrád megye

Az elmúlt 24 órában nem érkezett bejelentés Nógrád megye területén történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről.

2020. Január 16. 14:23, csütörtök | Helyi

Elfogták a betörések elkövetőit

Az elmúlt napokban elkövetett vagyon elleni bűncselekményeket derítették fel a salgótarjáni, szécsényi és bátonyterenyei nyomozók.

2020. Január 16. 12:23, csütörtök | Helyi

Megköszönte a munkájukat

Nógrád megye rendőrfőkapitánya elismerést adott át három salgótarjáni rendőrnek.

2020. Január 16. 12:13, csütörtök | Helyi

Lovas és kutyás rendőrök Nógrád megyében

A Készenléti Rendőrség járőrei látnak el szolgálatot a megye településein, erdőkben és mezőkön.