Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 13. 13:38, hétfő | Helyi
Forrás: police

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai.

Az elmúlt napokban több személyi sérüléssel és anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Nógrád megye útjain, melyek kapcsán a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a baleseti típusnál a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ennek a baleseti típusnak a kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjárművünk nem megfelelő állapota, vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség.

A téli közlekedés alapfeltétele a téli gumiabroncs használata, e nélkül nem is érdemes elindulni, hiszen ez az egyik fő baleseti veszélyforrás. A téli gumiabroncsot nem csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téli gumiabroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. Azonban a téli gumiabroncs sem minden útburkolaton biztosít megfelelő tapadást, például ónos eső esetén még a legjobb és legújabb téli gumi is csúszik.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós útfelületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel, és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem a téli vezetéssel összeegyeztethetők, és a sebesség megválasztásánál is legyünk körültekintőbbek.

A gépjármű csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák megtisztítása is lényeges.

A fent felsoroltakon kívül, vagy ezekkel összefüggésben az ilyen jellegű balesetet leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat miatt következnek be. Tartsuk be a téli közlekedés alapszabályait, s így minden közlekedő biztonságosan hazaérhet!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

…, hogy mindenki hazaérjen!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

2024. Április 18. 17:00, csütörtök | Helyi

EM: Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban.

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)

2024. Április 18. 16:30, csütörtök | Helyi

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból egy epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer két gyártási tételét-

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló egyik gyógyszer két gyártási tételét

2024. Április 18. 16:16, csütörtök | Helyi

Influenza - NNGYK: 9800-an fordultak orvoshoz a múlt héten.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 8-14. között 9800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)