Városlista
2020. február 18, kedd - Bernadett

Hírek

2020. Január 13. 13:38, hétfő | Helyi
Forrás: police

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A pályaelhagyásos balesetek megelőzése - videóval

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai.

Az elmúlt napokban több személyi sérüléssel és anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Nógrád megye útjain, melyek kapcsán a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a baleseti típusnál a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ennek a baleseti típusnak a kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjárművünk nem megfelelő állapota, vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség.

A téli közlekedés alapfeltétele a téli gumiabroncs használata, e nélkül nem is érdemes elindulni, hiszen ez az egyik fő baleseti veszélyforrás. A téli gumiabroncsot nem csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téli gumiabroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. Azonban a téli gumiabroncs sem minden útburkolaton biztosít megfelelő tapadást, például ónos eső esetén még a legjobb és legújabb téli gumi is csúszik.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós útfelületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel, és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem a téli vezetéssel összeegyeztethetők, és a sebesség megválasztásánál is legyünk körültekintőbbek.

A gépjármű csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák megtisztítása is lényeges.

A fent felsoroltakon kívül, vagy ezekkel összefüggésben az ilyen jellegű balesetet leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat miatt következnek be. Tartsuk be a téli közlekedés alapszabályait, s így minden közlekedő biztonságosan hazaérhet!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

…, hogy mindenki hazaérjen!”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 18. 11:30, kedd | Helyi

Drog a zsebben

A rendőrök Karancslapujtő belterületén igazoltattak két férfit, akiknek a ruházatából kábítószert foglaltak le.

2020. Február 18. 11:03, kedd | Helyi

Az internet veszélyei

A rendőrök egy hét alatt több Nógrád megyei iskolában látták el tanácsokkal a diákokat a biztonságos internethasználat érdekében.

2020. Február 18. 10:43, kedd | Helyi

A kivetítős lámpák egyes típusainak jellemzői

A kivetítős éjjeli fények egészen új dimenziót nyithatnak az otthonunk éjszakai világításának a megvalósításában, ezért mindenképp érdemes jobban is megismerkednünk velük.

2020. Február 14. 14:13, péntek | Helyi

6 körözöttet fogtak el

Nógrád megyei rendőrök egy nap alatt több férfit fogtak el, akik ellen elfogatóparancs volt érvényben.