Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyugdíjemelésekhez igazíthatják a fogyatékossági támogatás növelését

A nyugdíjemelésekhez igazíthatják a fogyatékossági támogatás növelését

A jövőben nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodhat a fogyatékossági támogatás, hanem konkrét összegben határozhatják meg, amelyet a nyugdíjemeléssel egyszerre emelnének, ha az Országgyűlés a későbbiekben elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló előterjesztését.

A tárcavezető pénteken nyújtotta be a parlament elé a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvénymódosítást, amelynek a kidolgozásában fogyatékosságügyi civil szervezetek képviselői, valamint egy kormányzati szakértői munkacsoport is részt vett.

Balog Zoltán indítványához fűzött indoklásában emlékeztet arra, hogy a fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, amely a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérséklését célozza.

A jelenlegi szabályozás a támogatás havi összegét az önkiszolgálási képességtől függően az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 65-80 százalékában határozza meg. A miniszter szerint azonban a támogatások értéke jobban megőrizhető lenne, ha annak összegét konkrétan meghatároznák, ezt követően pedig évente a mindenkori nyugdíjemelés mértékének függvényében emelnék, mivel az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 2009 óta nem változott. A javaslat alapján a fogyatékossági támogatás összege 19 500 forint, illetve 24 000 forint lehet.

A törvénymódosítás az elfogadása esetén június 1-jén léphetne hatályba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár