Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 04. 07:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A Nemzeti Földalapnak adják a nógrádi lőteret

A Nemzeti Földalapnak adják a nógrádi lőteret

Országszerte mintegy 270, önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlant, legelőként, szántóként használható egykori lőteret, gyakorlóteret ad át az idén a Magyar Honvédség a Nemzeti Földalapnak hasznosításra.

Ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter jelentette be a Nógrád község határában lévő, használaton kívüli lőtéren tartott sajtótájékoztatón kedden.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a területeket pályáztatással húszéves haszonbérletbe adják fiatal gazdáknak és gazdálkodó családoknak. A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják.
„A szocializmus idején száz-százötvenezer magyar katona készült a harmadik világháborúra, s bár ezek az idők szerencsére elmúltak, a honvédségnél ott maradtak a feleslegessé váló erőforrások, miközben a Magyar Honvédség nem ingatlangazdálkodó cég” - mondta a honvédelmi miniszter. Az elmúlt hónapokban 41, a nógrádihoz hasonló lőteret, gyakorlóteret már átadtak a Nemzeti Földalapnak, s az idén további, mintegy 230 ingatlan kerül az agártárcához - tette hozzá a miniszter.
A honvédelmi tárca vezetője az MTI-nek elmondta: a honvédség hatalmas költségektől szabadul meg, ami a területek az őrzéséből, karbantartásából adódott. „Emellett eltörpültek az esetleges bevételi díjak” – tette hozzá.
Ugyanakkor hangsúlyozta: az agrártárcának átadott földterületek Magyarország védelmi képességét nem befolyásolják, viszont átláthatóbbá teszik a gazdálkodást. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a honvédségi területek átvételével folytatódik a Földet a gazdáknak program. Ebbe több tárcát és állami cégeket is bevonnak, így az autópályák környékén kisajátított, de nem használt területeket, illetve a MÁV tulajdonában lévő, már nem használt iparvágányokat is.
A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter. Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője megjegyezte: e földterületek jogi helyzetét időszerű volt tisztázni, mert ezzel valós segítséget nyújthat a kormány az agárvállalkozóknak.

MTI-fotó:

Címkék: lőtér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,