Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Május 30. 17:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A munkaerőhiány húzza a keresetek emelkedését

A munkaerőhiány húzza a keresetek emelkedését

A képzett munkaerő egyre fokozódó hiánya és a bérminimum-emelések hatására emelkedtek márciusban a bruttó bérek.

Az átlagbérek kétszámjegyű növekedését segítette az is, hogy korábbi közfoglalkoztatottak nagy számban kerültek át az elsődleges munkaerőpiacra, amivel magasabb bért értek el - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggel kiadott bérstatisztikai jelentését.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában megállapította, hogy a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum-emelések hatására emelkedtek márciusban a bruttó bérek.

A szakértő 10 százalékot meghaladó bérnövekedést vár ebben az évben, a reálbér növekedés várakozása szerint 6,6 százalék lehet, és a kockázatok változatlanul felfelé mutatnak.

A 2013-tól 2019 végéig terjedő periódus alatt 52 százalékkal nőnek a reálbérek, ami példátlan gazdaságtörténeti ütemnek számít. A továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív maradhat, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz mostanra, tette hozzá.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint elsősorban a továbbra is növekvő munkaerőhiány magyarázza az átlagbérek kétszámjegyű növekedését, amit segített az is, hogy több korábbi közfoglalkoztatott került át az elsődleges munkaerőpiacra, amivel magasabb bért ért el. A bérek emelkedését a versenyszféra húzta, míg az állami szférában bérrendezésekre van szükség.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is átlag felett nőnek a bérek a feldolgozóiparban, az építőiparban és az információ, kommunikáció területén. Ezzel szemben az állami szférában 2015 óta nem volt példa ilyen alacsony keresetemelkedésre elsősorban amiatt, hogy a rendvédelmi szerveknél lezárult a bérrendezési folyamat.

Az ING Bank szakértői arra számítanak, hogy továbbra is 10 százalék körül maradhat a bérnövekedés üteme főként a munkaerőhiány miatt.

Címkék: bér, kereset, munka, munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára