Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 20. 14:08, péntek | Helyi
Forrás: TamTraCo

A mintaszállítás jogszabályi keretei

A mintaszállítás jogszabályi keretei

Mindannyiunk számára kulcsfontosságú kérdés saját és családtagjaink egészsége.

A minták útra bocsátása előtt érdemes tájékozódni azokról a kérdésekről, miszerint hogyan szabályozzák országunkban (de akár nemzetközi szinten) a biológiai minták szállítását. A Magyar Köztársaság is tagja az ADR (veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás) szabályozásnak, amely a belföldi szállításra is vonatkozik. Az ADR a biológiai mintákat a 6.2. fertőző anyagokat tartalmazó alosztályba sorolja. Okkal feltételezhetőek tehát ezekről az anyagokról, hogy fertőzőek, korokozókat tartalmaznak. Ezek a baktériumok, vírusok, rickettsiák, paraziták vagy gombák olyan mikroorganizmusok, de akár más hatóanyagok, mint a prionok, amelyek az ember vagy állat megbetegedését is okozhatják. A 6.2. anyagait az ADR A illetve B kategóriába sorolja. A TamTraCo ezek közül az anyagok közül a B kategóriájú biológiai anyagok szállításával foglalkozik, ezeket az UN3373 tételhez sorolják be. Ezek az anyagok az A kategóriába történő besorolás kritériumait nem tartalmazzák. A diagnosztikai és a klinikai célú tenyészetek is mind ide sorolhatóak.

A P650 csomagolási utasításban lehet megtalálni az ADR iránymutatását. A 4. rész 4.1.4.1-ben található az UN3373 tételbe sorolt anyagok szállítására vonatkozó szabályozás. A tétel anyagainak szállítását az utasítás egyértelműsíti, szakmai szempontokat helyeznek előtérbe. A csomagolási utasítást kell követnie a csomagolónak. A 11. bekezdés a leglényegesebb utasítás egyike, a szállíttató s a szállító számára. Kimondja, hogy az „UN3373 alatt szereplő fertőző anyagot a csomagolási utasítás szerint csomagolják, az ADR más előírásait nem kell figyelembe venni.” Így nem kell járműveket jelölni, nem szükséges az írásbeli utasítás sem. Ez alapján a sofőrnek nem szükséges érvényes ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkeznie. Egyedül a 2 évenként megszervezett, szállított anyag ismeretére vonatkozó belső képzés a fontos a rendelet szerint, amely a veszélyesáru-szállító szaktafolyamok szervezői, vagyis az ADR tanácsadók állítanak össze, így a képzés belső vizsgával zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 20:48, kedd | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.