Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meteorológia ismertségét növelné az OMSZ új elnöke

A meteorológia ismertségét növelné az OMSZ új elnöke

A meteorológia ismertségének növelését tűzte ki egyik legfontosabb céljául az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) új, egyben első női elnöke. Radics Kornélia az MTI-nek adott interjújában azt is elmondta: még szorosabb együttműködést szeretne kialakítani a szakmai kormányzati szervekkel, és a társadalomban is ismertebbé tenné a szolgálatot. Kiemelte: szeretné, ha a meteorológiáról mindenkinek az OMSZ jutna eszébe.

A több mint 140 éves múltra visszatekintő meteorológiai szolgálat első női elnöke korábban a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat időjárás-előrejelző és szakkiképző osztályvezető-helyettesi posztját töltötte be. Elmondta, a csaknem 13 éves katonai szolgálat során komoly munkafegyelmet tanult, amely mostani vezetői beosztásában nagyban segíti majd munkáját.

Radics Kornélia azt mondta: az OMSZ stabil és jó strukturális felépítésű szervezet, így ezen a téren nem látja indokoltnak az átalakításokat. Kifejtette: a nagyközönség jelentős részének csak az időjárás-jelentésről, esetleg a tavi viharjelzésről jut eszébe az OMSZ, pedig még számos olyan területtel foglalkoznak, amely az emberek mindennapjait, akár az egészségüket is befolyásolja, ilyen például a levegőkémia vagy az orvosmeteorológia. Ezért szerepel tervei között az ismertség növelése, a hétköznapi felhasználók felé nyitás. Hangsúlyozta, hogy az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának megőrzése miatt változatlanul a várható veszélyes időjárási jelenségek megfelelő előrejelzése a legfontosabb feladat. Ez az OMSZ veszélyjelző rendszerének kiemelt feladata.

Az OMSZ új elnöke kitért arra is: sokan azt várják, hogy hónapokra előre megmondják, milyen idő lesz. Ezzel kapcsolatban azt mondta: néhány napra előre az esetek többségében már nagy valószínűséggel tudják prognosztizálni az időjárást. Az első napra még 95-97 százalékos, de tizennégy napra már csak inkább hatvan százalékig lehet biztos az előrejelzés. A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet pontosan előre jelezni, hogy milyen lesz például a tél. Vannak módszerek arra, hogy az elmúlt telekből következtessenek arra, 'amikor ilyen volt a november, akkor általában milyen volt a december', de az ilyen prognózisoknak elég nagy a bizonytalanságuk - tette hozzá.

Manapság egyre több helyen, internetes oldalakon közölnek különböző meteorológiai adatokat, előrejelzéseket. Ezzel kapcsolatban az OMSZ új elnöke megjegyezte: azt egyszerűen meg lehet mondani, hogy valahol elkezdett havazni. A pontos hőmérsékleti vagy széladatokhoz, megbízható előrejelzések elkészítéséhez viszont hitelesített eszközökre van szükség, műhold- és radarképeket, numerikus modelleket kell elemezni. Az OMSZ a szükséges eszközök mellett több mint 140 éves szakmai tudással is rendelkezik - mondta.

Radics Kornélia szólt arról, hogy több fejlesztés is folyamatban van az OMSZ-nél. A szolgálat honlapján található térképek hamarosan több mérőállomás adataival egészülnek ki. Kidolgozás alatt áll továbbá egy mobiltelefonos alkalmazás, amely GPS-összeköttetéssel a pillanatnyi tartózkodási helyre vonatkozóan szolgáltatna pontos időjárási képet és előrejelzést. A közeljövő céljai között szerepel az is, hogy a gyermekekkel is jobban megismertessék a meteorológiát, s hogy megtanulják, 'számíthatnak az Országos Meteorológiai Szolgálatra'. Az OMSZ új elnöke szeretne még szorosabb együttműködést kialakítani a szakmai kormányzati szervekkel, minisztériumokkal, szeretné, ha több tárcaközi egyeztetésbe vonnák be a szolgálatot, nem csak veszélyjelzési kérdésekben.

Mint mondta, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése szerint 1901-től 2012-ig 0,89 Celsius-fokkal emelkedett a Föld globális középhőmérséklete. Ezzel együtt az IPCC jelentése azt is ismét megerősítette, hogy az emberi tevékenység hozzájárul a Föld éghajlatának változásához. Ezért is fontos, hogy a napokban - az OMSZ bevonásával - befejeződött a klímaváltozás hatásairól, a Magyarországra váró kihívásokról és feladatokról szóló Nemzeti éghajlat-változási stratégia egyeztetése - tette hozzá.

Bízik abban is, hogy sikerül előrelépni a meteorológiai szolgálat gazdasági helyzetének stabilizálásában. Tájékoztatása szerint az OMSZ kiadásainak jelenleg csak 30 százalékát biztosítja az állam, a többit a szolgálatnak kell kitermelnie, 'ezzel Európában az utolsó előttiek vagyunk'. Radics Kornélia elmondta, hogy a nemzetközi tendencia szerint az állam egyre nagyobb forrást biztosít ezekre a feladatokra, nagyon sok országban csaknem 100 százalékos állami támogatásból működik a nemzeti meteorológiai intézet. Ezt az irányt támogatná az OMSZ új elnöke is, és ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy ennek megvalósulása esetén az OMSZ adatait és szolgáltatásait nagyrészt térítésmentesen tudná a felhasználók rendelkezésére bocsátani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;